|

"Türkiye'siz Ortadoğu'da düzen sağlanamayacak"

Ocak 2015'te AB dönem başkanlığını devralacak Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits: "Türkiye'nin AB üyeliğine koşulsuz desteğimiz pekişti.Türkiye'nin desteği olmadan Suriye'de çözüm üretilemeyeceği, Irak'ın istikrara kavuşamayacağı ve Ortadoğu'da düzen sağlanamayacağı çok net" dedi

Yeni Şafak
12:02 - 13/12/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:10 - 13/12/2014 Cumartesi
AA
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını almaya hazırlanan Letonya'nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliği için elinden geleni yapacağını söyledi.


1 Temmuz 2014 tarihinde AB dönem başkanlığını Yunanistan'dan devralan İtalya, bu görevi 1 Ocak 2015'te altı aylığına Letonya'ya devredecek. Sjanits, ülkesinin Türkiye'nin AB'ye entegre olmasını destekleyen ülkeler arasında bulunduğunu ve bunu son yıllarda defalarca vurguladığını belirtti.


Türkiye ile Letonya arasında son yıllarda devlet başkanlığı düzeyinde üç resmi ziyaret düzenlendiğini anımsatan Atis Sjanits, "Tüm bu temaslar sırasında Türkiye'nin AB üyeliğine koşulsuz desteğimiz pekişti. Bu sadece Letonya'nın pozisyonu değil. Diğer AB üyesi ülkeler de pozitif dinamiklere ihtiyacımız olduğuna inanıyor. Türkiye her yıl çok daha önemli hale geliyor" dedi.


Büyükelçi Sjanits, Türkiye'nin mali, siyasi istikrarı, genç dinamik nüfusu ve büyüme oranlarıyla uluslararası alanda avantaja sahip olduğuna işaret ederek, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin büyük bölümünün Türkiye'nin etrafında bulunduğunu ve bunların Avrupa'ya sadece Türkiye üzerinden iletilebileceğine değindi.


Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn'ın Ankara'da yaptığı açıklamada gelecek dönemde Türkiye için yeni fasıllar açılmasını beklediğini söylemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sjanits, "AB komiserinin Türkiye'nin üyeliğine desteğini görmek güzel. Letonya, Türkiye'nin AB üyeliği için elinden gelenin en iyisini yapacak" diye konuştu. 


Büyükelçi Sjanits, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ellerinden geleni yapacaklarını, bu süreçte vize serbestisi açısından somut sonuçlara ulaşılabileceğini ifade ederek, "Bu konuda en büyük tehdit yasa dışı göç. Ancak Türk vatandaşlarından yana böyle bir tehdit yok" ifadesini kullandı.


Letonya'nın AB dönem başkanlığı sırasında üzerinde durulacak konuların bilim, teknoloji, verilerin korunması, siber güvenlik, telekomünikasyon, ekonomi ve güvenlik olduğunu aktaran Sjanits, mayısta Letonya'nın başkenti Riga'da AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi düzenleneceğini ve bunun başkanlık dönemlerindeki en önemli etkinlik olduğunu vurguladı.


Sjanits, 2015'te aynı zamanda Türkiye ile Letonya arasındaki demokratik ilişkilerin 90. yılının kutlanacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin iki yıldır çok yoğun bir şekilde sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti: 


"AB olarak Türkiye ile yabancı savaşçılar konusunda sürekli olarak diyalog halinde olacağız. Türkiye'nin desteği olmadan Suriye'de çözüm üretilemeyeceği, Irak'ın istikrara kavuşturulamayacağı ve Ortadoğu'da düzen sağlanamayacağı çok açık ve net. Doğudaki komşu Türkiye ile yakın işbirliği AB için iyi bir imkan olacak."
#Letonya
#Atis Sjanits
#AB
#dönem başkanlığı
9 yıl önce