|

Türkler, demokratikleşme sürecinde İspanyol modelini inceliyor

İspanya'nın yüksek tirajlı sol görüşlü gazetesi El Pais, "Türklerin demokratikleşme sürecinde İspanyol modelini ilgiyle incelediklerini" yazdı.

Aa
00:00 - 5/08/2011 Cuma
Güncelleme: 12:22 - 5/08/2011 Cuma
Yeni Şafak
Türkler, demokratikleşme sürecinde İspanyol modeli
Türkler, demokratikleşme sürecinde İspanyol modeli

El Pais'in Türkiye uzmanı Juan Carlos Sanz tarafından kaleme alınan yorumda, İspanya'nın diktatör Franco rejiminden sonra yaşadığı demokrasiye geçiş sürecinde, gerek Silahlı Kuvvetlerin modernleştirilmesi, gerekse özerklik sisteminin Türkiye'de "çok iyi incelendiği" görüşüne yer verildi.

"Türkler, demokratikleşme sürecinde İspanyol modelini ilgiyle inceliyor" ifadesinin kullanıldığı yorumda, son Yüksek Askeri Şura toplantılarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk defa masanın başında tek başına oturduğunu gösteren fotoğrafın benzerinin İspanya'da, 1982 yılından sonra dönemin Başbakanı Felipe Gonzalez ile Savunma Bakanı Narcis Serra'nın katıldığı bir askeri törende çekildiği kaydedildi.

"Türkiye'de askeri alanda yapılan reformların İspanya'nın yaşadıklarıyla paralellik gösterdiği" belirtilen yorumda, "Yeni atanan askeri komutanlar 1950'li yıllarda doğdu ve bu yüzden otoriter değerlere sahip bir eğitimden geliyorlar. Yani henüz ordudaki bir nesil değişikliğini temsil etmiyorlar. Öyle görülüyor ki gerçek yenilik, şu anda Kosova ve Afganistan'daki Türk askeri misyonlarının başında olan subayların general rütbelerine ulaşmasına kadar gerçekleşmeyecek" görüşü dile getirildi.

El Pais gazetesinin TSK'nın yeni komuta kademesinin belirlenmesiyle ilgili haberinde ise "Erdoğan, demokratikleşmeyi Silahlı Kuvvetlere kabul ettiriyor" ifadesi başlığa çıkarıldı. 

Haberde, "TSK'nın yeni komutası, daha profesyonel, daha az siyasi bir görünüme sahip ve iktidara geldiğinden bu yana askerlerle bilek güreşinde olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için bir zafer olarak değerlendiriliyor" denildi.

Gazetenin haberinde, TSK'daki değişikliğin ardından "Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasayı kaleme alabilmek için önünün açıldığı" belirtildi.


13 yıl önce