|

Türkmen hakim ve savcı atansın

Fırat Kalkanı bölgesinde savcı atamaları sürüyor. Bugüne kadar 74 hakim ve savcıya görev verilirken, bunlardan sadece 5'inin Türkmen olması bölge halkı tarafından yetersiz bulunuyor.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 20/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 06:37 - 20/10/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Görsel: Arşiv
Görsel: Arşiv

Fırat Kalkanı bölgesinde Türkiye öncülüğünde oluşturulan Adalet Koordine Birimi aracılığı ile El Bab, Cerablus, Azez, Afrin, Mare, Savran bölgelerinde kurulan yerel mahkemelere hakim ve savcı atamaları devam ediyor. Bölge genelin de ihtiyaç duyulan mahkemelere 74 savcı ve hakim atandı.

MAĞDURİYET YAŞANABİLİR

Yeni Şafak'a konuşan Türkmenler, Halep kırsalında nüfus yoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu bölgeye sadece 5 Türkmen hakim ve savcı atanmasının gelecekte mağduriyetler doğuracağını belirtiyorlar. Bölge halkı, başta Çobanbey olmak üzere Türkmen nüfus ağırlıklı bölgelere Türkmen savcı ve hakim istiyorlar.

YÜKSEK YARGI BİRİMLERİ KURULUYOR

Toplamda 1 buçuk milyondan fazla sivilin yaşadığı bölgelerde hukuki altyapı ile birtlikte üst mahkemelerin de teşkil çalışmaları devam ediyor. Muhalif bölgelere hizmet verecek olan Yargıtay'ın hizmet merkezi olarak Çobanbey seçildi. Görev yapacak hukukçuların seçimi ile ilgili süreç ise işliyor. Çobanbey’e bağlı Trail Türkmen Köyü’nde yaşayan Mustafa Gazi, Esed rejimi, DEAŞ ve PKK’ya karşı verilen 7 yıllık süreçte binlerce Türkmen’in şehit düştüğünü söyledi.

HASSAS BİR DÖNEM

Halkın TSK'nın gelişi sonrası rahat nefes aldığını söyleyen Mustafa Gazi, hassas bir dönemden geçtiklerini ve Suriye Türkmen Topluluğu olarak Kürt ve Araplarla kardeşçe yaşamlarına devam etmek istediklerini söyledi.

  • Adalet gözetilsin
  • Halep eski savcılarından Ebu İsmail, bölgede görevlendirilen hukukçular arasında Humus, Tedmur, Guta, Dera, Deyrizor gibi farklı illerden isimler olduğunu belirtti ve bölgeyi bilen ve süreçte aktif rol alan isimlerin görev almasının bu geçiş sürecinde daha olumlu katkı yapacığını vurguladı. Cerablus’tan Afrin’e uzanan hatta 270’ten fazla Türkmen köyü olduğunu ifade eden Ebu İsmail, yetkililerin daha hassas olması gerektiğini özellikle belirtti. Ebu İsmail, “Yetkililerden isteğimiz adalet gözetilsin” dedi.

#Fırat Kalkanı
#Hakim Savcı ataması
#Hukuk
6 yıl önce