|

Turner: El Kaide bağlantılı bir saldırı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü sözcüsü Shawn Turner, ABD'nin Libya'daki konsolosluğuna düzenlenen saldırının El Kaide ile bağlantılı ve planlı bir saldırı olduğunu, ancak ortada hala 'cevaplanmamış bir çok soru' bulunduğunu belirtti.

Aa
00:00 - 29/09/2012 Cumartesi
Güncelleme: 09:54 - 29/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Turner: El Kaide bağlantılı bir saldırı
Turner: El Kaide bağlantılı bir saldırı

Turner, yaptığı açıklamada, 'Saldırıya dair daha fazla bilgi edindikçe, olayla ilgili ilk değerlendirmelerimizi, bunun radikaller tarafından düzenlenmiş kasıtlı ve organize bir terörist saldırı olduğu şeklindeki yeni bilgiyi yansıtacak şekilde revize ettik' ifadesini kullandı.

'Herhangi bir grup ya da kişinin saldırının tüm komuta ve kontrolünü icra edip etmediği ya da radikal grupların, üyelerine saldırıya katılmaları yönünde talimat verip vermediğinin hala belirsiz olduğunu' kaydeden Turner, 'bununla birlikte, saldırıya karışanların bazılarının El Kaide ile ilişkili ya da El Kaide'ye yakın gruplarla bağlantılı olduğu değerlendirmesine vardıklarını' belirtti.

ABD yönetiminden, 11 Eylül'de Bingazi'deki konsolosluğa düzenlenen ve ABD'nin Libya Büyükelçisi dahil 4 Amerikalı'nın ölümüne neden olan saldırının arkasında kimlerin olabileceğine dair farklı açıklamalar gelmişti. Olaydan hemen sonraki ilk açıklamalarda, saldırının ABD'de çekilen İslam karşıtı filme yönelik kendiliğinden gelişen protestolardan patlak verdiği söylenmiş, daha sonra ise, olayı 'terörist saldırı' şeklinde niteleyen açıklamalar yapılmıştı. Bu durum, seçim yılında Cumhuriyetçilerin Obama yönetimine karşı sert eleştirilerine neden olmuştu.

Turner ise bugünkü açıklamasında, bu değişen söylemin sorumluluğunu istihbarat camiasına yükleyen bir ton takınarak, 'Olaydan hemen sonra, bizi, saldırının o gün daha erken saatlerde Kahire'deki büyükelçiliğimizde yapılan protestoların ertesinde kendiliğinden başladığı yönünde değerlendirmede bulunmaya iten bilgiler mevcuttu. Bu ilk değerlendirmeleri de, yönetim yetkilileri ve Kongre üyeleriyle paylaştık. Onların saldırıya dair kamuoyuna yaptığı açıklamalar da bu bilgiye dayanıyordu. İncelememiz boyunca, elde edilen bilginin ilk bilgiler olduğu ve evrim gösterdiği noktasını vurgulamaya devam ettik' değerlendirmesinde bulundu.

Turner, incelemede sağlanan 'ilerlemeye' rağmen, 'hala cevaplanmamış birçok soru bulunduğunu' da sözlerine ekledi.


12 yıl önce