|

UCM Başsavcısı: Kaddafi'nin saldırıları planlı

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Libya'daki sivillerin öldürülmesinin Albay Muammer Kaddafi'nin yönetimince önceden hazırlanmış bir planın ürünü olabileceğini söyledi.

00:00 - 6/04/2011 Çarşamba
Güncelleme: 10:39 - 6/04/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
UCM Başsavcısı: Kaddafi'nin saldırıları planlı
UCM Başsavcısı: Kaddafi'nin saldırıları planlı

Ocampo Libya makamlarının komşu Tunus ve Mısır'da yaşanan; sokak eylemlerinin hükümetin devrilmesine yol açan türden bir sürecin tekrarından çekindiğini kaydetti.


Başsavcı, UCM elinde Libya yönetiminin iktidarı elinde tutmak için daha eylemler başlamadan planlar yaptığına ilişkin kanıt olduğunu açıkladı.


Ocampo Reuters ajansına açıklamasında; 'başlangıçta plan göz yaşartıcı gaz kullanmak, bu işe yaramazsa ateş açmaya başlamaktı" dedi.


Kaddafi, oğulları ve yakın çevresini incelemeye alan Ocampo'nun önümüzdeki haftalarda tutuklama emri çıkarılmasını isteyebileceği bildiriliyor.


İsyancılar NATO'ya yüklendi

Ülkedeki çatışmalar Misrata ve Bureyke kentleri etrafında yoğunlaşıyor.


BBC Türkçe'nin haberine göre, İsyancıların komutanı General Abdülfettah Yunus, NATO'yu Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler Misrata'da sivilleri öldürürken eli kolu bağlı durmakla suçladı.


Yunus NATO biraz daha beklerse Misrata'dan geriye bir şey kalmayacağını savundu.


Libya'daki krize diplomatik çözüm bulma girişimlerinde ise ilerleme sağlanamamış görünüyor.


Yönetim belirli adımlar önerse de Kaddafi'nin görevden ayrılmaması konusunda ısrarlı açıklamalar yapıyor.


Libya'nın dışişleri bakanlığına atanan Abdülati el Ubeydi geçtiğimiz günlerde Türkiye'de temaslarda bulunmuştu. Ankara'nın şimdi muhalif güçlerin bir elçisi ile görüşeceği bildiriliyor.


13 yıl önce