|

Ukrayna Başbakanı istifa etti

Ukrayna'da 21 Kasım 2013'de Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınmasıyla birlikte başlayan ve 16 Ocak'ta meclisten özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle alevlenen eylemler sonunda Başbakan Mikola Azarov istifa etti.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 28/01/2014 Salı
Güncelleme: 10:28 - 28/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Ukrayna Başbakanı istifa etti
Ukrayna Başbakanı istifa etti

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov istifa etti.

Ukrayna'da 21 Kasım 2013'de Avrupa Birliği (AB) ile Ortaklık Anlaşması'nın askıya alınmasıyla birlikte başlayan ve 16 Ocak'ta meclisten özgürlükleri kısıtlayan torba yasasının geçmesiyle alevlenen eylemler, başkent Kiev'den ülke geneline yayıldı. Eylemin ilk günlerinde başkent Kiev Valiliğini işgal eden eylemciler devletin idari binalarını hedef almaya devam ediyor. Protestocuların ülke genelinde işgal ettiği devlet bölge valiliği sayısı 12'ye ulaştı.

Eylemcilerin girdiği 12 bölge valiliği şöyle; Kiev, Vinnitsa, Hmelnitskiy, Rivne, Volın, Ternopil, Çernivtsi, Poltava, İvano-Frankivsk, Jitomir, Lviv ve Çernigiv. Ayrıca; Dnepropetrovsk, Zaporoje, Sumı ve Çerkasiy bölge valilikleri çevresinde eylemlerini sürdüren protestocular valilik binalarını ele geçirme teşebbüsünde bulundu. Ukrayna'da idari yapı; 24 bölgeden, Kırım Özerk Cumhuriyeti, bölge statüsünde bulunan Başkent Kiev ve Rus donanmasının bulunduğu Sivastopol şehirlerinden oluşuyor. Ukrayna'da eylemcilerin, bakanlık, valilik ve devlet dairelerini eline geçirmesi üzerine Enerji Bakanlığı, muhtemel baskınlara karşı nükleer santrallerdeki güvenlik tedbirlerini arttırdı.

ABD: DESTEK OLURUZ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i arayarak, ülkesinin, Ukrayna'daki mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirdi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden görüşmede, ABD'nin herhangi bir tarafça şiddete başvurulmasını kınadığının altını çizerken, olağanüstü hal ilan edilmesi ya da diğer sert güvenlik tedbirlerinin yürürlüğe sokulmasının durumu daha da alevlendireceği ve barışçıl bir çözüm imkanını ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Başkan Yardımcısı Biden, ABD'nin (Ukrayna'daki) mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirmek için Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i aradı" ifadesi kullanıldı.

"Muhalefetle birlikte çalışın"

Biden görüşmede, hiç vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Yanukoviç'i, protestocularla hükümet arasındaki gerilimi azaltmak için çevik kuvvet polisini geri çekmeye ve acil tedbirler üzerinde muhalefetle birlikte çalışmaya çağırdı.

Beyaz Saray açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Biden ayrıca, Ukrayna hükümetine, 16 Ocak'ta geçirilen antidemokratik yasaları iptal etmek de dahil olmak üzere, Ukrayna halkının tam ve meşru kaygılarına yanıt vermek için bugünkü parlamento oturumunda somut adımlar atma çağrısında bulundu.

Başkan Yardımcısı Biden son olarak, ABD'nin, şiddeti reddeden ve vatandaşlarının insan hakları ve haysiyetine, onların Avrupa'ya ve ülkeyi ekonomik sağlığına tekrar kavuşturmaya yönelik arzularıyla uyumlu olarak saygı gösteren bir Ukrayna'ya sarsılmaz desteğini yeniden teyit etti."


10 yıl önce