|

Ukrayna, Rusya ile ilişkileri düzeltmek istiyor

Ukrayna Başbakanı Azarov, “İstikrarın en önemli koşullarından biri Rusya ile ilişkilerin tamamıyla yeniden düzeltilmesidir” dedi. Rusya Başbakanı Putin ise, “Hala ilişkileri eski haline getirme, oradan daha ileri gitme şansı var” diye konuştu

Aa
00:00 - 25/03/2010 Perşembe
Güncelleme: 22:49 - 25/03/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Ukrayna, Rusya ile ilişkileri düzeltmek istiyor
Ukrayna, Rusya ile ilişkileri düzeltmek istiyor

Ukrayna Başbakanı Mykola Azarov, Rusya ile önceki hükümet döneminde ciddi şekilde bozulan ilişkileri düzeltmek istediklerini bildirdi.

Temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Azarov, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, 'İstikrarın en önemli koşullarından biri Rusya ile ilişkilerin tamamıyla yeniden düzeltilmesidir' dedi.

Azarov, önceki yönetim döneminde iki ülke ilişkilerinin ciddi şekilde zarar gördüğünü belirterek, ilişkilerde temiz bir sayfa açmaları gerektiğini vurguladı.

Ukrayna hükümetinin önündeki en önemli ve öncelikli konunun ekonomi olduğunu, şu anda Ukrayna Devlet Başkanlığı, Başbakanlığı ve Hükümeti arasında bir çelişki bulunmadığını kaydeden Azarov, 'Aksine Hükümet ve Devlet Başkanı siyasi ve ekonomik istikrar için uğraşıyor. Elbette bu istikrarın en önemli koşullarından biri de Rusya ile ilişkilerin tamamıyla yeniden düzeltilmesidir. Bunun düzeltilmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız' diye konuştu.

Azarov, beraberindeki heyetin bir dizi öneriyle geldiğini belirterek, şunları söyledi:

'Bazı anlaşmalar için çalışma grupları oluşturabilir ve bu anlaşmaları yakın gelecekte tamamlayabiliriz. Bu anlaşmaları en kısa sürede imzalayıp, ilişkilerin düzeltilmesi için sadece çağrıda bulunmuyoruz aksine adım adım yapıcı bir şekilde çalışmaya başladığımızı gösterebiliriz.'


-'KARŞILIKLI ÇIKARA DAYALI İLİŞKİ'-

Putin de yaptığı açıklamada, iki ülkenin karşılıklı çıkara dayalı bir ilişki geliştirme şansı olduğuna inandığını belirterek, 'Küresel ekonomik kriz ve iki ülke arasında karmaşık hale gelen siyasi süreç yüzünden ikili ticaret hacmi ciddi şekilde düştü. Ancak hala ilişkileri eski haline getirme, oradan daha ileri gitme şansı var' dedi.

Rusya ve Ukrayna ekonomisinin bir çok kolunun birbirine bağımlı olduğuna dikkati çeken Putin, şöyle devam etti:

'Enerji, inşaat, uçak üretimi, yüksek teknoloji, GLONASS sistemi ve havacılık alanlarındaki işbirliği için yeterli çaba harcanmalı. İki ülke hükümetinin karşılıklı menfaate dayanan ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeyi ve inşa etmeyi başarmasını ümit ederiz.'


-MEDYADA ZİYARET-

Rus haber ajansları, Putin'in bugün Ukrayna'nın yeni Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yakın müttefiki olan Azarov ile bir araya gelerek, Viktor Yuşçenko döneminde kötüleşen ilişkileri düzeltmeye çalışacağını bildirmişti.

Yanukoviç ve Azarov, daha önce yaptıkları açıklamada, zor dönemlerde ekonominin desteklenmesi için Rusya'dan aldıkları gazın fiyatının çok önemli olduğunu belirtmiş, boru hatlarının özelleştirilmesini yasaklayan yasaların değiştirileceği mesajı vermişti.

Analistler, Ukrayna'nın, doğal gaz boru hatlarının özelleştirilmesinin önündeki yasağı kaldırmasının Rusya ve AB'nin bu ülkedeki boru hatlarını onararak kapasitesini artırmasını sağlayabileceğini belirtiyor. Ayrıca analistler, Kiev yönetiminin, Rusya'yı, Ukrayna'yı devre dışı bırakacak Güney Akım boru hattını inşasından vazgeçmesi konusunda ikna etmesine yardımcı olabileceğine dikkati çekiyor.

Rusya Başbakanlık Basın Merkezi tarafından görüşme öncesinde yapılan açıklamada, görüşmenin en önemli gündem maddelerinden birini gazın yanı sıra Rus iş adamlarının Ukrayna'daki yatırım potansiyelinin oluşturacağı belirtilmişti.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant, adını açıklamadığı bir kaynağa dayanarak verdiği haberde, 'Moskova şimdi Yuşçenko döneminde bu ülkedeki varlıklarını kaybeden Rus oligarkların varlıklarının iadesi konusunu gündeme getirecek' ifadesine yer vermişti.

Haberde, Rus petrol şirketi Tatneft'in Ukrayna'ya ham petrol ve Ukrayna'daki en önemli rafinerilerinden birinin sahipliği için 1 milyar dolarlık dava açtığı hatırlatılarak, 'İki ülke arasındaki bir diğer konuyu da Rus iş adamı Viktor Vekselberg'in gaz şirketinin mal varlığı konusu oluşturuyor. İki Başbakan ayrıca nükleer enerji santrali inşasıyla ilgili işbirliğini konusunu da ele alacak' denilmişti.


14 yıl önce