|

Ukrayna'da gazeteciler anılıyor

Ukraynada bugün Gazetecileri Anma Günü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ukrayna'da son 25 yıl boyunca yaklaşık 70 gazeteci kurban gitti.

Yeni Şafak
12:05 - 16/09/2016 الجمعة
Güncelleme: 09:15 - 16/09/2016 الجمعة
DHA

Ukrayna Gazeteciler Birliğinin 2007 yılında aldığı kararla, ülkede her sene 16 Eylül günü, öldürülen ve mesleki faaliyetleri nedeniyle hayatını kaybeden gazeteciler anılıyor.



Ukrayna'da son 25 yıl boyunca yaklaşık 70 gazeteci cinayete kurban gitti. Ukrainskaya Pravda gazetesinin kurucusu olan muhalif gazeteci Georgiy Gongadze, 16 Eylül 2000 tarihinde kaçırılarak öldürülmüştü. Gongadze 2000 yılının Eylül ayında ortadan kaybolmuş, bir buçuk ay sonra başsız cesedi Kiev yakınlarında ormanlık alanda bulunmuştu. Cinayetle ilgili suçlamalar dönemin Devlet Başkanı Leonid Kuçmaya kadar uzandı.



Sosyalist Parti lideri Aleksandr Moroz, Gongadzenin kaybolmasından iki buçuk ay sonra gizli ses kayıtları açıkladı. Kayıtlarda, dönemin Devlet Başkanı Kuçma, Başkanlık Sekreteri Litvin ve İçişleri Bakanı Kravçenkonun, Gongadzenin devletin zirvesindeki yolsuzluklarla ilgili yazılarından dolayı nasıl susturulabileceği konusunu tartıştıkları iddia edildi. Ülke tarihine kaset skandalı olarak geçen bu gelişmenin ardından Kuçma karşıtı protesto dalgası başladı.



2008 yılında üç eski İçişleri Bakanlığı çalışanı, cinayetle ilgili 12-13 yıl hapse mahkum edildi. Dönemin İçişleri Bakanlığı yetkilisi Aleksey Pukaç da, itirafları sonrası 2013 yılında müebbet hapse çarptırıldı. Dönemin Devlet Başkanı Kuçma hakkında açılan dava ise delil yetersizliğinden düştü. Cinayetin arkasında kimlerin olduğu hala aydınlatılamadı.










#Ukrayna
#Gongadze
#Litvin
٪d سنوات قبل