|

Ukrayna'da parlamento seçimine doğru

Ukrayna, 28 Ekim'de düzenlenecek parlamento seçimlerini bekliyor.

Aa
00:00 - 26/10/2012 Cuma
Güncelleme: 09:29 - 26/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Ukrayna'da parlamento seçimine doğru
Ukrayna'da parlamento seçimine doğru

Seçimlere iki gün kala, muhalefet ve iktidar cephesinden son açıklamalar geldi.

2009'da Rusya ile imzalanan doğalgaz anlaşmasında devleti zarara uğrattığı gerekçesiyle 7 yıl hapse mahkum edilen, Ukrayna'nın tutuklu eski başbakanı Yuliya Timoşenko, parlamento seçimleri öncesinde seçmenlere mektup yazdı.

Kiev'de Timoşenko'nun kızı Yevhenia tarafından basın mensuplarına açıklanan mektupta, şu ifadeler yer aldı:

"Bu mafyayı iktidardan uzaklaştırmak sadece muhalefetin görevi değildir. Bu mücadele, diktatörlüğe karşı bir savaştır. Her birinizin desteğini gerektirir."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kostyantin Grişçenko ise parlamento seçimleri öncesinde uluslararası gözlemcilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Yeni seçim kanununun parlamentoda hem iktidar hem de muhalefet tarafından kabul edildiğini söyleyen Grişçenko, yerel ve uluslararası gözlemcilerden gelecek adil eleştirilere açık olduklarını belirtti.

Parti bildirilerinde öne çıkanlar

Siyasi partilerin seçimler öncesinde yayımladıkları bildirilerde, farklı konuları ön plana çıkardıkları görülüyor.

Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in iktidardaki "Bölgeler Partisi", eski başbakan Timoşenko dönemindeki kaos ortamından istikrarın temin edildiği bir siyasi ortam sağladığı tezinden hareket ediyor. Dış politikada ise Batı ve Rusya arasında dengeli bir siyasetin tesis edildiğini savunuyor.

"Birleşik Muhalefet" hareketi ise "kötülüğe karşı mücadele" sloganından hareket ederek, Avrupa değerlerini savunduğunu ön plana çıkartıyor.

"Reform için Ukrayna Demokratik Birliği" (UDAR) ise yolsuzluğa karşı mücadele edeceğini, ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden harekete geçireceğini ifade ediyor.

"Bölgeler Partisi" önde

Seçimler öncesinde düzenlenen son kamuoyu yoklamasında Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in "Bölgeler Partisi" yüzde 23 oy oranıyla önde gösteriliyor. Muhalefet partilerinden "Reform için Ukrayna Demokratik Birliği"'ın (UDAR) oy oranı yüzde 16 iken, hapiste bulunan eski başbakanlardan Yuliya Timoşenko'nun "Vatan" partisinin de dahil olduğu "Birleşik Muhalefet" adlı koalisyon ise yüzde 15'lik oranla üçüncü sırada gösteriliyor.

Komünist parti yüzde 10, "Özgürlük" partisinin de yüzde 5 oranında oy elde edeceği tahmin ediliyor.

Ünlü boksör Kliçko muhalif saflarda

Dünyaca ünlü "Demir yumruk" lakaplı boksör Vitaliy Kliçko, muhalif partilerden UDAR'ın başında bulunuyor.

Son kamuoyu yoklamasında ikinci sırada gösterilen UDAR'ın lideri, verilen destekten memnun olduğunu ve seçim gününe kadar oy oranlarının artarak devam edeceğini savunuyor.

Yolsuzluğun Ukrayna'nın gelişmesinin önündeki en büyük engel olduğunu belirten Kliçko, iktidardaki "Bölgeler Partisi"ni elitlerin çıkarlarını savunmakla suçluyor.

Ünlü boksörün, ringlerdeki başarısını siyaset sahnesine taşıyıp taşıyamayacağı merakla bekleniyor.

3800 gözlemci görev yapacak

Merkez Seçim Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde 33.769 seçim merkezinin oluşturulduğu ve oylama işlemlerinin kurulan kamera sistemi aracılığıyla internet üzerinden canlı olarak izlenebileceği belirtildi.

Yabancı ülkelerde oy kullanacak 430 bin Ukrayna vatandaşı için 77 ülkede 116 seçim merkezinin oluşturulduğu kaydedildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) başta olmak üzere 3800 gözlemcinin seçimleri izlemesi bekleniyor.

Parlamento yapısı

Ukrayna parlamentosu 450 milletvekilinden oluşuyor. 225 milletvekili parti listelerinden seçimlere katılırken, 225 milletvekili ise bağımsız aday olarak yarışıyor.

Seçimlerde parlamentoda yer alabilmek için ülke genelinde 5.209 adayın yarışması bekleniyor.


12 yıl önce