|

Ukrayna'dan Rusya'ya uyarı

Ukrayna'dan Rusya'ya, "Ülkemde ayrılıkçılığı kışkırtma" uyarısı

Aa
00:00 - 25/09/2008 Perşembe
Güncelleme: 20:08 - 25/09/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Ukrayna'dan Rusya'ya uyarı
Ukrayna'dan Rusya'ya uyarı

Ukrayna Rusya'ya, ülkesindeki ayrılıkçı hareketleri kışkırtmaması uyarısında bulundu.

Ukrayna ayrıca, Kırım'daki Rus deniz üssünün kira süresinin 2017'de dolmasından sonra Rus donanmasının burayı kesin olarak terk etmesi gerektiğini bildirdi.

Ukrayna istihbarat örgütü olan Güvenlik Servisi'nin sözcüsü Marina Ostapenko bugün yaptığı açıklamada, "Rus aşırıların, ayrılıkçı amaçlar doğrultusunda Ukraynalıları saflarına dahil etme çabalarına, hükümetimiz karşı koyacak" dedi.

Rus gizli servislerinin Gürcistan'da ve Moldova'daki ayrılıkçı bölgelerde belirli grupları desteklediklerini savunan Ostapenko, benzer faaliyetlerin Ukrayna vatandaşlarına karşı yapılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Ukrayna, Rusya'nın bu amaçla Kırım yarımadasındaki Rus kökenlilere kitlesel biçimde Rusya pasaportu dağıttığını belirtirken, Moskova yönetimi, amaçlarının Ukrayna'nın egemenliğine gölge düşürmek değil, anavatanları Rusya'ya gelmek isteyen Rus kökenlilerin işlerini kolaylaştırmak olduğunu kaydediyor. Pasaport dağıtımı Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde de yapılmış ve Rusya bu bölgelere müdahale ederken, gerekçelerinden biri olarak, "vatandaşlarımı koruyorum" demişti.

Öte yandan tarafların heyetleri bugün Kiev'de bir araya gelerek, Kırım yarımadasındaki Rus donanma üssünün geleceğini görüştü. Rusya, Sivastopol'daki üssün kiralama süresinin dolmasından sonra da burada kalmak istediğini bildirerek, kira miktarını arttırmayı teklif etti. Ancak Ukrayna, sürenin uzatılmayacağını bildirdi. Ukrayna Savunma Bakanı Yuri Yekhanurov da bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "kiralama süresi 2017'de doluyor ve süre bundan sonra kesinlikle uzatılmayacak. O yıl geldiğinde Ukrayna ülkesinde yabancı üs bulunmayan bir ülke haline gelecek" dedi.

16 yıl önce