|

Ve Yeltsin öldü

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra yeni Rusya'nın ilk Devlet Başkanı olan Boris Yeltsin dün 76 yaşında öldü. Eski Rus liderin kalp yetmezliğinden öldüğü açıklandı

Moskova
00:00 - 24/04/2007 Salı
Güncelleme: 01:36 - 24/04/2007 Salı
Yeni Şafak
Ve Yeltsin öldü
Ve Yeltsin öldü

Kremlin Sarayı sözcüsü, eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in öldüğünü duyurdu. 76 yaşındaki eski liderin kalp yetmezliğinden öldüğü bildirildi. Kalp sorunlarının yanısıra, alkole olan düşkünlüğüyle de tanınan Yeltsin'in ölümü bütün dünyada geniş yankı uyandırdı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Yeltsin'in ölümünün ardından, “Yeltsin, Rusya'nın komünizm sonrası dönüşümünde anahtar rol oynadı” dedi.

BUSH'TAN TAZİYE

Boris Yeltsin'in ölümünün ardından Rusya lideri Putin, Yeltsin ailesine başsağlığı mesajı gönderdi. Beyaz Saray, “Yeltsin tarihi bir şahsiyet” açıklamasında bulundu. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johnroe, Yeltsin'in eşine taziyelerini sunduğu açıklamasında, “Yeltsin, Rusya için büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemde tarihi bir şahsiyetti” dedi ve Yeltsin'in eşinin yanısıra ailesi ve Rus halkına da taziyelerini iletti.

PUTİN'İ KREMLİN'E TAŞIDI

Yeltsin'in sağlık sorunları 1996'daki seçimin ardından başlamıştı. Rus lider bu tarihte by-pass ameliyatı geçirdi. 1997 ve 1998 kış aylarını da sürekli soğuk algınlığı nedeniyle ya hastanede ya da özel ikametgahlarında geçirdi. Sık sık başbakan değiştiren Yeltsin, başbakanlık manevralarında son noktayı, 9 Ağustos 1999 tarihinde bu göreve Vladimir Putin'i atayarak ve bu kişiyi, "kendisinden sonra devlet başkanı olmasını istediği kişi olarak ilan ederek" koydu. 1999'da görev süresi dolmadan önce istifa eden Yeltsin'in yerine vekaleten atanan Putin, daha sonraki seçimlerde resmen devlet başkanı oldu.


Çeçenistan'a o savaş açtı

Yeltsin, 1994 yılında Çeçenistan'a karşı savaş başlattı. Çeçenistan savaşı on binlerce kişinin hayatına malolurken, Rus ordusu yenilgiye uğrayarak 1996 yılında bölgeden çekilmek zorunda kaldı. Ancak savaş sorunları gidermedi. Aynı Yeltsin bu kez Rus ordusunu 1999'da yeniden Çeçenistan'a sürdü. Boris Yeltsin aynı yılın son gününde, 31 Aralık 1999'da görevinden ayrıldığını açıkladı. Putin'in Çeçen politikası da aynı sertlikte oldu.


Gorbaçov'u bile çılgına çevirmişti

Dünya onu ilk önce Moskova'da Kremlin Sarayı'nın önünde, tankın üzerinde darbecilere meydan okurkenki o fotoğrafıyla tanıdı. SSCB lideri Mihail Gorbaçov'un isteği dışında Rusya Komünist Partisi'nin başına getirilmesine ve Gorbaçov'la aralarındaki soğukluğa rağmen onu devirmek isteyen sertlik yanlılarına geçit vermedi. Bu cesareti ona Kremlin yolunu açtı. Yeltsin, SSCB'nin dağılmasından ve Gorbaçov'un aralık ayında istifasından sonra, Rusya'nın ilk devlet başkanı oldu. Gorbaçov, kendisini koltuğundan eden, SSCB'yi elinden alan bu kişi hakkında yıllar sonra, "Onu Sibirya'dan Moskova'ya asla getirmemeliydim, bu benim en büyük hatalarımdan biri oldu" demişti. Rus siyasi gözlemciler, Gorbaçov'un bu yüzden Yeltsin ile ölümüne kadar konuşmadığını belirttiler. Yeltsin, 1993'te muhalefete karşı tankları kullandı. SSCB döneminden kalan anayasanın yetersizlikleri dolayısıyla parlamentoyla girdiği yetki uyuşmazlığını, Ekim 1993'de tanklarla halletti.



17 yıl önce