|

Washington'da gündemden düşmeyen Rus Büyükelçi: Sergey Kislyak

ABD'de Trump dönemi başladıktan sonra adı sıkça anılan Rusya'nın Washington Büyükelçisi Kislyak, Trump kabinesinden kendisiyle görüşen isimlerin yoğun baskı altına girmesine neden oldu. Washington'da kurduğu geniş ilişki ağıyla dikkati çeken Kislyak, "Putin'e çok yakın ve en iyi Rus diplomatlardan biri" olarak biliniyor.

Yeni Şafak
11:21 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:27 - 6/03/2017 Pazartesi
AA
Diğer
Diğer

ABD'de Donald Trump dönemi başladıktan sonra ismi neredeyse her gün bir "krizle" anılan Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak, burada kurduğu geniş ilişki ağıyla dikkati çekiyor.



ABD basının hemen hemen her gün manşete taşıdığı Kislyak, her ne kadar Washington'da önceden tanınmış bir isim olsa da Trump'ın seçimleri kazanarak iktidara gelmesinin ardından Rus Büyükelçinin şöhreti ABD ve Rusya sınırlarını aştı.



Rusya'nın geçen yıl kasım ayında yapılan ABD başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği iddiaları üzerine başlayan ve devam eden soruşturma, seçimi kazanan Trump'ın ekibinin, Rus Büyükelçi ile yaptığı tüm görüşmelerin mercek altına alınmasına neden oldu.



Dahası Demokratlar ve ABD medyası, Trump'ın ekibinde yer alan bazı isimlerin bu görüşmelerde "seçimlerle ilgili" konuları konuşup konuşmadığını sorguluyor.



Önce Flynn, ardından Sessions


Washington'da, Trump'ın Beyaz Saray'a yerleşmesinin ardından ilk önce Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn'in, Kislyak ile yaptığı görüşme gündeme geldi. Flynn bu görüşmeyi saklamaya çalışmasının ardından koltuğunu bırakmak zorunda kaldı.



Flynn'in istifasından kısa bir süre sonra da Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın geçen yıl Kislyak ile iki kez görüştüğü ortaya çıktı ve yeni bir "krize" kapı aralandı. Sessions'ın Senato'daki oturumlarda konuyla ilgili sorulara "Ruslarla irtibatının olmadığı" şeklinde cevap vermesi, ardından bu görüşmelerin ortaya çıkması, Adalet Bakanını zor durumda bıraktı.




Çok uzun yıllardan beri ABD'de görev yapıyor


Eğitimini mühendislik alanında Moskova'da tamamlayan 66 yaşındaki Rus Büyükelçi, 1977'de Sovyetler Birliği döneminde Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başladı.



Kislyak, 1985-1989 yılları arasında Rusya'nın ABD'deki büyükelçiliğine diplomat olarak atandı. Daha sonra NATO'ya Büyükelçi olarak atanan Kislyak, 2003 ve 2008 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptı.



Rus Büyükelçi, ABD'nin önceki Başkanı Barack Obama'nın 2008 yılında görevi devralmasının hemen önce Rusya'nın Washington Büyükelçisi olarak göreve getirildi. Obama'nın giderayak sınır dışı ettiği 35 Rus diplomat da Kislyak'ın altında çalışıyordu.



  • Kislyak'a dokunan "yanıyor"
  • Bugünlerde Washington'da adeta "dokunanın yandığı" Rus Büyükelçi Kisylak, ABD'nin eski Dışişleri Bakanlarından Madeleine Albright'ın "Diplomatlar mantarlara benzer, en iyileri karanlık köşelerde büyür." tarifine uyan bir isim.
  • Kislyak'ın Washington'da geniş bir ilişki ağına sahip olmasına rağmen basına her zaman mesafeli durması ilgi çekiyor. Kislyak, Washington'daki ilişkilerini, "Bu çok normal bir durum, hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden isimlerle tanışmak işimizin bir parçası. Şahsen ben o kadar uzun zamandan beri burada çalışıyorum ki neredeyse herkesi tanıyorum." sözleriyle açıklıyor.
  • ABD basınında yer alan haberlere göre, Rus diplomatın en meşhur taraflarından biri konuklarına yaptığı ikramlar. En iyi Rus aşçılarını elçilikte çalıştırdığı kaydedilen Kislyak, elçilik binasında hazırlattığı büyük sofralar ve balolarla bilinen bir isim.

"Putin'in en güvendiği isimlerden biri"


Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsünün Rus uzmanlarından Steven Pifer, Kislyak'ı "en iyi Rus diplomatlardan biri" olarak nitelendiriyor.



Pifer, Kislyak için "Çok zeki biridir. Çok iyi İngilizce konuşur. Çok iyi bir espri kabiliyeti vardır. En kötü konumda dahi ülkesini savunabilir. Putin'in en güvendiği isimlerden birisidir." ifadesini kullanıyor.



"Ajanlık yaptığı" iddiaları


ABD basını yakın geçmişte yeni bir iddiayı gündeme getirerek Kislyak'ın ajan olduğunu ileri sürdü. Amerikan CNN kanalı, adını açıklamadığı Amerikalı yetkililere referans vererek bu iddiayı dile getirdi. CNN, haberinde Rus Büyükelçinin sadece bir ajan olmadığını, aynı zamanda Amerikalı diplomatları birer Rus ajanı yapmaya çalıştığı öne sürüldü.



İddialara sert tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın bu haberle ilgili olarak, "Sizce medya dibi gördü mü, yoksa daha da aşağıya düşerler mi?" açıklamasını yaptı.



Washington-Moskova hattında gerilim sürerken "Rusya ile daha iyi ilişkiler kurulabileceğine" inanan Trump'ın yakın ekibi, Rus Büyükelçi ile temasları sebebiyle bir süre daha baskı altında kalacak gibi görünüyor.





#ABD 45.Başkanı Donald Trump
#Jared Kushner
#Michael Flynn
#Sergey Kislyak
7 yıl önce