|

Washington’da karşılıklı suçlamalar devam ediyor: Beyaz Saray Biden’ı yalanladı

Washington’da Afganistan fiyaskosundan dolayı karşılıklı suçlamalar devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden’ın ABC’ye verdiği röportajın yankıları sürüyor. Biden’ın röportaj sırasında ABD’nin Tayvan’ı savunma yükümlülüğü olduğunu kaydetmesi diplomatik skandala sebep oldu. Beyaz Saray devreye girerek ABD Başkanı’nın sözlerini düzeltmek durumunda kaldı.

Dış Haberler
00:00 - 21/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 04:44 - 21/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Joe Biden
Joe Biden
Afganistan fiyaskosu sonrası müttefiklerinin güvenini kaybeden ABD yönetimi, yalan ve çarpıtmalarla imajını yeniden düzeltmeye çalışıyor.
Son olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın birçok eleştiriye sebep olan ABC röportajında Tayvan’a ilişkin gerçekle bağı olmayan sözleri, bizzat Beyaz Saray tarafından yalanlanmak zorunda kaldı.
Çin’in Tayvan’ı ‘Afganistan örneğini göstererek’ tehdit etmesinin ardından Biden’ın paniğe kapıldığı görüldü.
  • ABC kanalına verdiği demeçte Biden, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Çin basınından Tayvan’a yapılan
    “Washington’ın müttefikliğine güvenmeyin”
    çağrısına ilişkin, Tayvan’ın NATO tarafından güvence altında olduğunu belirtti ve,
    “Müttefiklerimize 5. madde gereğince kutsal bir taahhütte bulunduk. Eğer gerçekten birileri NATO müttefiklerimizi işgal ederse veya onlara karşı harekete geçerse, karşılık veririz. Japonya ile aynı, Güney Kore ile aynı, Tayvan ile aynı. Bunun hakkında konuşmak bile anlamsız”
    dedi. Tayvan’ı saldırılara karşı savunacağını belirten Başkan’a, Beyaz Saray’dan yalanlama gecikmedi.

STRATEJİMİZ DEĞİŞMEDİ MESAJI

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan’ın
“Tayvan’ı savunuruz”
çıkışına karşılık olarak,
“ABD’nin uzun süredir izlediği ‘stratejik belirsizlik’ politikasına göre, Tayvan’a saldırılması durumunda izlenecek yol hâlâ net değildir ve bunda bir değişim olmamıştır”
ifadeleri kullanılarak Biden’ın sözleri yalanlandı. Öte yandan Biden, röportaj sırasında NATO müttefik anlaşmasının
“İttifak üyesine yapılan saldırı tüm ittifaka yapılmıştır”
maddesine göre Tayvan’ın güvence altında olduğunu belirtti. Fakat Tayvan, NATO’nun resmi olarak üye listesinde bulunmuyor. Böylelikle Biden, Afganistan fiyaskosu sonrası, dünya kamuoyunda bozulan imajını düzeltmek ve müttefiklerinin güvenini geri kazanmak için yaptığı tutarsız açıklamalarına bir yenisini daha eklemiş oldu.

GAFLARI SANSÜRLENDİ

  • Röportajı gerçekleştiren ABC’nin, Biden’ı ‘tutarsız ve kafası karışmış’ göstermemek için röportaj sonrası yayımladığı metinde, konuşmanın bazı bölümlerini sansürlediği de ortaya çıktı.
    Röportaj sırasında ABD Başkanı, oğlu Beau Biden’ın Afganistan’da savaştığını söyledi. Daha sonra Biden, dilinin sürçtüğünü belirterek, oğlunun donanmada görev aldığını söyledi ve düzeltme yaptı.
    Biden’ın açıklamalarının tam metnini sitesinde yayımlayan kanal, Başkan’ın yaptığı gafa metinde yer vermedi.

TOP BLINKEN’DA

ABD yönetimi ve kurumları arasında Afganistan’daki fiyaskoya ilişkin suçlamalarda top ülkenin Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a geldi. Wall Street Journal’ın haberine göre, ABD’nin Kabil Büyükelçiliğinde görevli diplomatların, bir ay önce Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ı, ABD’nin ülkeden çekilmesinin hemen ardından Kabil’in Taliban’ın eline geçebileceği konusunda uyardıkları iddia edilmişti.
Daha önce CIA’in, Başkan Biden’ı uyardığına yönelik haberler de çıkmıştı. Beyaz Saray ise Amerikan istihbarat kuruluşlarının sahadaki gelişmeleri yeterli bir şekilde iletmediğini savunmuştu.

Sorumluluk benim

  • ABD Başkanı Joe Biden ‘çekilme fiyaskosu’ ile ilgili dün de açıklamalar da bulundu. Toplam 8 bin kişiyi tahliye ettiklerini aktaran Biden,
    “Müdahale ederlerse çok sert karşılık veririz”
    diyerek Taliban’ı tehdit etti. Kendilerine verilen raporlarda Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinin yılsonunu bulacağı tahmininin olduğunu aktaran Biden,
    “Kimse ‘11 günde düşer’ demedi. Ben bir karar verdim. Sorumluluk benim”
    dedi.
#Beyaz Saray
#Washington
#Afganistan
#Joe Biden
3 yıl önce