|

Wilson: Türkiye'de görev yapmak onurdur

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, "kakofoni" değerlendirmesi üzerine farklı kesimler tarafından yapılan "İstenmeyen adam ilan edilsin" çağrılarına internet aracılığıyla yanıt verdi.

Anka
00:00 - 21/10/2006 Cumartesi
Güncelleme: 12:47 - 21/10/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Wilson: Türkiye'de görev yapmak onurdur
Wilson: Türkiye'de görev yapmak onurdur

Wilson, Büyükelçiliğin internet sitesinde "Bu büyük ülkede Amerikan Büyükelçisi olarak görev yapmak benim için bir onurdur" dedi ve "Ülke içinde cereyan eden tartışmalarla ilgili olarak bir tarafın yanında yer almak gibi bir tavır içinde olmadım, olmayacağım da" mesajını verdi.


ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, "kakofoni" değerlendirmesi üzerine farklı kesimler tarafından yapılan "Wilson istenmeyen adam ilan edilsin" çağrılarına dolaylı şekilde yanıt verdi. Wilson, Büyükelçiliğin internet sitesinde "Bu büyük ülkede Amerikan Büyükelçisi olarak görev yapmak benim için bir onurdur" dedi ve "Ülke içinde cereyan eden tartışmalarla ilgili olarak bir tarafın yanında yer almak gibi bir tavır içinde olmadım, olmayacağım da" mesajını verdi.


Wilson, Türkiye'deki siyasi gelişmeler hakkında yaptığı "kakofoni" değerlendirmesi ile baş gösteren tepkileri yumuşatmak için ilginç bir yöntem seçti.


Farklı kesimlerden "İstenmeyen adam ilan edilmesi" istenen Wilson, Dışişleri Bakanlığı'nın da tepkisine neden olan açıklamalarına internet aracılığıyla açıklık getirdi. Büyükelçi Wilson Büyükelçiliğin internet sitesindeki "Büyükelçi'ye Sorun" başlıklı bölümde kendisine yöneltilen, "Sayın Büyükelçi, bu ay başlarında Washington'dan Türkiye'nin iç politikası ile ilgili yorum da bulundunuz. Neden?" sorusuna yanıt verdi.


Wilson yanıtında "Kayıtları düzeltme imkanı bulmaktan mutluluk duyarım. Sonradan Türk basınında yayınlanan haber ve yorumlar sözlerimle ilgili gerekli düzeltmeyi kısmen yapmış olsa da , ne yazık ki pek çok kimsenin zihninde ilk izlenim yer etti" görüşünü ortaya koydu ve şu kritik açıklamalarda bulundu:


"O zaman olduğu gibi, şimdi de vermeye çalıştığım mesajın özü yalnızca saygı ve destekten ibaretti.


Bu büyük ülkede Amerikan Büyükelçisi olarak görev yapmak benim için bir onurdur ve yapmaya çalıştığım şey, ülkenizin dayandığı temeller olan demokratik yönetişime mümkün olan her desteği sağlamaktır.


Ülke içinde cereyan eden tartışmalarla ilgili olarak bir tarafın yanında yer almak gibi bir tavır içinde olmadım, olmayacağım da.


Benim temel hedefim Türkiye ve Amerika'nın ulusal çıkarlarını geliştirmeye yönelik olarak ülkelerimiz arasındaki ortaklığı ilerilere taşımaktır.


Gazetecilerin söz konusu sorularına cevap verirken, üç ana hususu vurgulamayı amaçlamıştım.


Cumhurbaşkanı Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın söylediklerini okumadığımı, dolayısıyla o konularda yorum yapamayacağımı; bir demokrasiye yakışır şekilde, genellikle bu ülkede çeşitli konular hakkında canlı tartışmaların devam ettiğini ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkelerimiz arasında mevcut olan ilişkinin temel değerlerinin ifadesi şeklinde güçlü, istikrarlı, güvenli ve laik bir demokrasi olan Türkiye'ye büyük güven duyduğunu.


Türkiye Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletlerinin müttefiki, ortağı ve dostudur. Benim buradaki görevim bu ilişkiyi daha ileriye taşımak ve işbirliğimizin tam merkezinde yer alan saygı ve takdiri ifade etmektir."


18 yıl önce