|

Ya sandık ya direniş

İran'da seçim gerginliği gün geçtikçe tırmanıyor. Seçimlerden mağlup ayrılan reformist aday Musavi "Yeniden sandığa gidene kadar protesto gösterileri devam edecek" dedi ve halkı bugün camilerde toplanarak, barışçıl gösteri yapmaya çağırdı

Dış Haberler
00:00 - 18/06/2009 Perşembe
Güncelleme: 02:24 - 18/06/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Ya sandık ya direniş
Ya sandık ya direniş

Sandığa hile karıştırıldığı iddiaları yüzünden ateş topuna dönen İran'da, kaybeden cumhurbaşkanı adayı reformist Mir Hüseyin Musavi'nin yaptığı son açıklama gerginliğin daha da tırmanacağı sinyalini verdi. Musavi, dün yine taraftarlarına seslenerek "seçimler tekrarlanıncaya kadar protestoların devam edeceğini söyledi." Sık sık taraftarlarına sağduyulu olmaları çağrısında bulunan Musavi halkı bugün camilerde toplanarak protestolarda ölen 7 kişiyi anmaya da davet etti. Musavi, "Halktan, ölenlerin aileleriyle dayanışma içinde olduğunu göstermek için camilerde toplanmasını veya barışçıl gösterilere katılmasını istiyorum" dedi.


SAVCIDAN İDAM TEHDİDİ

Protestolarla ilgili İran'ın İsfahan kenti savcısı tartışmaya yol açan bir açıklama yaptı. Savcı seçim sonrası kargaşanın ardındaki "birkaç unsurun" şeriata göre idamla cezalandırılabileceğini söyledi. Fars haber ajansının bildirdiğine göre, savcı Muhammed Rıza Habibi, bu unsurların İran dışından yönetildiğini iddia ederek, bu kişilerin "suç eylemlerine" son vermelerini istedi. Savcı, böyle kişiler için şeriat yasasının idam öngördüğünü söyledi. İranlı Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olayların ardından, güvenlik kuvvetlerini göstericilere karşı şiddet kullanmamaları yönünde uyardı ve seçim sonuçlarının "hiçbir aklı selimin kabul edemeyeceğini ve güvenilir kanıtlara göre halkın oylarında büyük değişiklik yapıldığını" ileri sürdü.


OBAMA: HA AHMEDİNEJAD HA MUSAVİ

ABD Başkanı Barack Obama ise İran daki iktidar mücadelesinin ülkenin gelecekte izleye- ceği politikalar açısından o kadar da önemli olmadığını söyledi. Obama, Ahmedinejad ile Musavi arasındaki farkların abartıldığını belirtti. Bu ifadelerin, Obama yönetiminin İran'daki iktidar mücadelesinin içine çekilme kaygısını yansıttığı ifade ediliyor. Benzer bir açıklama da İsrail'den geldi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Ahmedinecad ile reformcu rakibi Musavi arasında "pek az bir fark" gördüğünü söyledi.


Sahalardan yeşil mesaj

İran'da seçim sonuçlarına itiraz eden reformistler ile Ahmedinejad yanlıları sokaklarda çatışırken İran milli futbol takımı ile Güney Kore, Seul kentinde maç yaptı. 2010 Dünya Kupası elemeleri için karşı karşıya gelen iki ülkenin takımları arasındaki maç sorunsuz bir şekilde biterken, tribünlerdeki İran taraftarlarının ellerinde taşıdığı "Free İran-Özgür İran" pankartları dikkat çekti.


15 yıl önce