|

Yaprak dökümü

Almanya'da 5 eyalet başbakanın ayrıldığı Merkel'in partisinden bir istifa haberi daha geldi. Merkel'e yakınlığıyla tanınan Hamburg Eyaleti Başbakanı Ole von Beust'un görevi bırakması, "CDU dökülüyor" tartışmalarını başlattı

Dış Haberler
00:00 - 20/07/2010 Salı
Güncelleme: 23:35 - 19/07/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Yaprak dökümü
Yaprak dökümü

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in liderliğindeki Hrıstiyan Demokrat Parti (CDU) kan kaybetmeye devam ediyor. Son gelen istifa ise, Merkel'in başını epey ağrıtacağa benziyor. Yaşanan ekonomik kriz ve Yeşiller Partisi'yle kurulan koalisyon nedeniyle Almanya hükümetinde sular durulmuyor. 5 eyalet başbakanın istifa ederek ayrıldığı Hristiyan Demokrat Parti'den bir istifa haberi daha geldi. Merkel'e yakınlığıyla tanınan Hamburg Eyaleti Başbakanı Ole von Beust, 32 yıldır siyasetin içinde olmasını gerekçe göstererek partisinden ayrılma kararı aldı.

PARTİ DÖKÜLÜYOR

Ole von Beust'un istifasını bir uyarı olarak gören CDU iç politika sözcüsü Wolfgang Bosbach, bir yıl içinde 6 başbakanın istifasının parti içinde bir erezyonun yaşandığı izlenimine sebep olduğunu söyledi. Bosbach, “Yeşiller ile koalisyonda yalnızca eğitim alanında değil, enerji, göç ve iç güvenlik alanında da ödün vermemiz gerekir” dedi. Sosyal Demokrat Parti Genel Sekreteri Andrea Nahles ise, “CDU dökülüyor. Merkel'in de elinden hiçbir şey gelmiyor” diye konuştu. CDU'da Ole von Beust'tan önce Dieter Althaus, Günther Oettinger, Roland Koch, Christian Wulff ve Jürgen Rüttgers eyalet başbakanlığı görevlerinden ayrılmışlardı. Öte yandan Aşağı Saksonya eyaletinin Sosyal İşler, Aile, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, Hamburg eyaleti Başbakanı Ole von Beust'un görevinden ayrılmasını üzüntüyle karşıladığını ancak kararına saygı duyduğunu söyledi.



14 yıl önce