|

Yardım mı yarıştıralım!

Davutoğlu'nun 'yangın uçağı gönderme kararı almamız iki dakika sürdü. İsrail olsaydı günlerce tartışılırdı' sözlerine İsrail'in kendine yakışır cevabı gecikmedi. Başbakan yardımcısı Yigal Palmor İsrail'in Türkiye'ye yaptığı insani yardım kayıtlarına bakmayı önerdi.

Tel Aviv
00:00 - 27/12/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:36 - 27/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Yardım mı yarıştıralım!
Yardım mı yarıştıralım!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün köşe yazarlarıyla buluşmasında İsrail'le ilgili sarfettiği sözler Tel Aviv tarafından pek anlaşılmadı. İsrail'le barışma niyetinin bulunduğunu belirten Davutoğlu, buna karşın aynı iradenin İsrail'den gelmemesinin zorluğa yol açtığını kaydetmişti. Davutoğlu buna örnek teşkil etmesi amacıyla, İsrail'deki yangına yardım için uçak gönderme kararının iki dakikada alındığını, İsrail'de benzer bir kararın Türkiye için alınması gerekseydi, koalisyon arasında günlerce tartışma çıkacağını, bu tartışmanın basına sızacağını ve sonuca varılamayacağını söylemişti. Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor'un yanıtı İsrail'in olaylara daha yüzeysel yaklaştığını da ortaya koydu.

LİEBERMAN KÜSTAHLIĞI

Palmor, Davutoğlu'nun açıklamalarına karşılık, “İsrail'in Türkiye'ye yapmış olduğu insani yardımın kayıtlarının başka söze gerek bırakmadığını ve İsrailli yetkililerin, Türk Dışişleri Bakanı'nın demecinden çok daha doğru ve dostça şeyler söylediğini” söyledi. Yigal Palmor, “İsrail, Türkiye'ye iki kez deprem yardımı sağladı ve yakın zamanda da Türkiye'nin geri çevirdiği yardım önerisinde bulundu” dedi. Benzer sözler sarfeden İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise küstahlaşarak Ahmet Davutoğlu'nu yalancılıkla suçladı. 9 Türk'ün şehit edildiği Mavi Marmara haydutluğuyla ilgili özür ve tazminat taleplerine de karşı çıkan Lieberman, "Özür dilemesi gereken biri varsa, o da terörü, İHH'yi, Hamas'ı ve Hizbullah'ı desteklediği için Türk Hükümeti'dir. Özür falan yok! Tam tersine özrü biz Ankara'dan bekliyoruz" şeklinde konuştu.

YAKINDA FİLİSTİN'İ ABD BİLE TANIR

Bu arada İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, İsrail-Filistin dolaylı görüşmeleriyle ilgili uyarıda bulundu. Ben-Eliezer “Barış görüşmeleri olmazsa, kurulacak Filistin devletini ABD'nin bile tanıyabileceğini” ifade etti. Latin Amerika ülkelerinden 5'i, Brezilya, Arjantin, Bolivya, Uruguay ve Ekvador, 1967 sınırlarına dayalı bağımsız Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamış bulunuyor.


13 yıl önce