|

Yarım asırlık savaşa son!

Kolombiya'da 220 bin kişi yaşamını yitirdiği 51 yıllık çatışmaya son veriliyor. Solcu FARC gerillaları ile hükümet arasında uzlaşma sağlanırken mayın tarlaları temizleniyor. Savaş suçu işleyenlerin dışındaki FARC militanları affedilecek. Örgüt nihai anlaşmadan sonra ise silah bırakacak.

Yeni Şafak
04:00 - 25/09/2015 Cuma
Güncelleme: 22:04 - 24/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve silahlı örgüt FARC'ın lideri Rodrigo Londono Havana'da el sıkıştı. Görüşmede arabulucu Küba Devlet Başkanı Raul Castro da hazır bulundu. Juan Manuel Santos, Küba'nın başkenti Havana'da yaptığı açıklamada, FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını duyurdu. FARC ile yürütülen barış görüşmelerinin gelecek 6 ay içinde sonuçlanacağını kaydeden Santos, anlaşma imzalanmasından itibaren 60 gün içinde de FARC'ın silah bırakacağını söyledi.





GENEL AF


Taraflar, görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada, savaş suçları işleyenlerin dışındaki FARC militanlarının affedilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. İki taraf arasında varılan karardan övgüyle söz eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Kolombiya için barış hiç olmadığı kadar yakın" ifadesini kullandı. Devlet Başkanı Santos, 13 Temmuz'da "W Radio" kanalında yaptığı konuşmada, Antioquia iline bağlı Briceno ilçesinde yer alan El Orejon bölgesindeki mayın tarlalarını temizlemek amacıyla FARC'ın 36. Cephesi üyesi 3 militan ile 48 mayın imha uzmanı askeri personelin çalışmalarına başladığını kaydetmişti.  BOGOTA


#kolombiya
#farc örgütü
#El Orejon
#Antioquia
9 yıl önce