|

Yeltsin fırsatı kaçırmadı

Dağıstan'da kontrolü kaybetmek üzere olan Rusya Devlet Başkanı Yeltsin, Başbakan Stepaşin'i görevden alarak yerine Federal Güvenlik Servisi Başkanı Putin'i atadı.

.
00:00 - 10/08/1999 Salı
Güncelleme: 11:00 - 6/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Yeltsin fırsatı kaçırmadı
Yeltsin fırsatı kaçırmadı

Moskova- Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başbakan Sergey Stepaşin'i dün görevden alarak, yerine Federal Güvenlik Servisi Başkanı Vladimir Putin'i vekaleten atadı. Son 18 ayda 6 kez Başbakan atayan Yeltsin; Dağıstan'da yaşanan gerginlikten yararlanarak, başbakanı değiştirdi ve gücü yeniden eline aldı. Yeltsin, parlamentonun alt kanadı Duma'dan, Putin'in başbakanlığını onaylamasını istedi. Duma Putin için gelecek pazartesi toplanacak. Yeltsin Stepaşin'i açıktan eleştirmemiş, bununla birlikte başbakan olduğunda kendisine geniş yetkiler de vermemişti. Rus İnterfaks ajansı ise Yeltsin'in, son üç hafta içerisindeki başarısız performansı yüzünden Stepaşin'i görevden aldığını öne sürdü. Yeltsin, görevden aldığı Stepaşin'in kabinesine dahil olan bakanlardan, yeni kabine kurulana kadar görevlerine devam etmesini istedi.

Putin'i halefi ilan etti

Yeltsin, başbakanlık görevine vekaleten atadığı Putin'i, 2000 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde kendisinin yerine geçmesini istediği isim olarak sundu. Yeltsin, Stepaşin'i görevinden alarak yerine Putin'i atamasının gerekçelerini açıkladığı televizyon konuşmasında, "Putin, toplumu toparlayıcı, reformları sürdürebilecek bir isimdir" dedi. Yeltsin, "Rusya, yeni bir siyasi aşamaya giriyor. Ülke tarihinde ilk defa, Rusya'nın ilk devlet başkanı, iktidarını, seçilecek bir başka isme devredecek. Her durumda o, temiz ve dürüst seçimlerde kazanan, sizlerin devlet başkanı olacak" dedi. Yeltsin, Duma için Aralık ayında yapılması gereken olağan genel seçimin tarihini de 19 Aralık olarak belirledi.

'Dağıstan'ı kullandı'

Yeltsin'in siyasi çıkışlarının ve ülkedeki üst düzey kadrolar üzerinde oynanmasının, "önceden kestirilemeyecek kötü sonuçları" olabileceğini belirten Duma Başkan yardımcısı Artur Çilingarov, Anavatan hareketi lideri ve Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un da "yangına körükle gitmeyeceğini" söyledi. Komünist Parti lideri Gennadi Züganov da, Yeltsin'in ülkede olağanüstü hal ilan ederek, Aralık ayında yapılacak Duma seçimlerini iptal etmeye çalışacağını ileri sürdü. Züganov, Dağıstandaki bazı köyleri ele geçiren Şamil Basayev liderliğindeki mücahidlerin, Yeltsin'in bu planları için yardımcı durumuna düştüklerini de ileri sürdü. Stepaşin'in neden görevinden alındığına ilişkin ilk açıklama, ülkedeki siyasi gelişmeler üzerinde etkili isimlerden sayılan işadamı Boris Berezovski'den geldi. Berezovski, yaklaşan Duma seçimlerine dikkat çekti ve "Stepaşin'in görevinden alınmasının nedenleri, iki-üç hafta içinde tamamen açıklığa kavuşacak. Bu elbette yüzde yüz siyasi bir manevra ve iktidarın Parlamento için mücadele edebilecek kendi siyasi gücünü yaratma arzusuyla bağlantılı" dedi.

Üç ayını bile dolduramadı

Stepaşin'in başbakanlığı üç ayını bile dolduramadı. Yeltsin'in, 14 Aralık 1992 tarihinden sonra değişmez başbakanı olan Viktor Çernomırdin'in, 23 Mart 1998'de beklenmedik bir şekilde görevinden alınmasından sonra, ülkede kalıcı başbakan olmadı. Yeltsin, Çernomırdin'i görevinden aldığı gün, 23 Mart 1998'de, başbakanlığa Sergey Kiriyenko'yu atadı. Kiriyenko'nun ekonomik istikrar tedbirleri başarılı olamayınca 23 Ağustos'ta Çernomırdin'i yeniden başbakanlığa atadı. Ancak Duma, ilk iki turda Çernomırdin'e, güvenoyu vermeyince Yeltsin Yevgeni Primakov'u 11 Eylül 1998'de başbakanlığa atadı. Primakov'un da başbakanlıktaki süresi, Kiriyenko gibi kısa sürdü ve Yeltsin 12 Mayıs 1999 tarihinde Primakov'u da görevinden aldı ve yerine Stepaşin'i atadı.


25 yıl önce