|

Yeni Kaledonya'da 'bağımsızlık' referandumu sonuçlandı

Yeni Kaledonyalılar Fransa’dan bağımsızlıklarını elde etmek için sandık başına gitti. Referandum çalışmaları esnasında ülkenin yerli halkı Kanaklar ''sömürgeci otoritelerin prangalarından kurtulalım'' sloganıyla öne çıktı.

Yeni Şafak
09:55 - 4/11/2018 Pazar
Güncelleme: 17:42 - 4/11/2018 Pazar
AA
Yeni Kaledonya Fransa’dan bağımsızlık için bugün sandık başında.
Yeni Kaledonya Fransa’dan bağımsızlık için bugün sandık başında.

Pasifik Okyanusu'nda bir ada olan ve Fransa'ya bağlı özerk Yeni Kaledonya bölgesi, 31 yıl sonra bağımsızlık için tekrardan sandık başına gitti.

Avustralya kıtasının doğusunda yer alan ve yaklaşık 300 bin nüfusa sahip olan ada halkına pazar günü yapılan oylamada Fransa'dan ayrılmak isteyip istemedikleri soruldu.

Yerel saatle 17.00'da sona eren oylamaya katılım 2014'teki yerel seçimlere kıyasla çok daha yüksek oldu. Yaklaşık 174 bin kayıtlı seçmenin yüzde 80'i oy kullandı.

  • Referandum, adadan yaklaşık 18 bin kilometre uzaklıktaki Paris'ten de yakın olarak izlendi.

Yeni Kaledonya halkı Fransa’dan bağımsızlık konusunda bugün sandık başına gitti.

Referandum çalışmaları esnasında ülkenin yerli halkı Kanaklar ve bağımsızlık yanlısı gruplar tarafından düzenlenen kampanyalarda
''sömürgeci otoritelerin prangalarından kurtulalım''
sloganı öne çıktı.
  • Bağımsızlık yanlılarının oy oranının yüzde 50’nin altında olduğunu bildiren gözlemciler, referandum sonucunun Fransa’ya bağlı kalmak şeklinde çıkabileceğini belirtmişti.
Referandumda ayrılık taraftarlarının kazanması durumunda 1977’de Cibuti ve 1980 yılında Vanuatu’dan sonra Yeni Kaledonya da Fransa’dan bağımsızlığını kazanmış olacak. Aksi neticede Fransa ile yapılan anlaşma uyarınca,
Yeni Kaledonyalılar 2022 yılından önce yeni bir referanduma gidebilecek.


  • Fransa Parlamentosunda iki milletvekili ve iki senatör tarafından temsil edilen Yeni Kaledonya, Fransa’dan her yıl 1,3 milyar avro mali destek alıyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi için stratejik öneme sahip Yeni Kaledonya’ya mayıs ayında gerçekleştirdiği ziyaretinde Fransa’nın
‘‘Yeni Kaledonya olmadan daha az güzel’’
olacağını vurgulamıştı.

  • Fransa’nın 1853 yılında ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946 yılına kadar sömürge bölgesi oldu, 2003 yılına kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer aldı. 2003 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olarak konumlandırıldı.Yaklaşık 275 bin nüfuslu ve 18 bin 576 kilometrekare yüzölçümüne sahip Yeni Kaledonya'da yerli halk Kanaklar nüfusun yüzde 44’ünü oluşturuyor. Hükümet başkanlığını Philippe Germain’in yürüttüğü Yeni Kaledonya’da resmi dil Fransızca, başkent ise Noumea.
#bağımsızlık oylaması
#Fransa
#Yeni Kaledonya
5 yıl önce