|

Yerli 'Heron' hızlandı

Haaretz gazetesi, İsrail'in geçtiğimiz yıl teslim etmesi gereken 10 adet Heron'un 1 yıl gecikmesi nedeniyle Türkiye'nin anlaşmadan çe-kileceğini iddia etti. Türkiye'nin ise kendi 'Heron' üretimine hız verdiği öğrenildi

Tel Aviv
00:00 - 19/05/2009 Salı
Güncelleme: 03:27 - 19/05/2009 Salı
Yeni Şafak
Yerli 'Heron' hızlandı
Yerli 'Heron' hızlandı

İsrail'le 2005 yılında imzalanan 185 milyon dolarlık Heron anlaşmasına göre, geçtiğimiz yıl teslim edilmesi gereken 10 adet Heron tipi insansız hava aracının teslimatı yapılmayınca, Türkiye kendi insansız hava araçlarının üretimi için hızlandı. Haaretz gazetesi, Türkiye'nin İsrail'den 10 adet "Heron" tipi insansız hava aracı alım anlaşmasını teslimat süresi aşıldığı için iptal etmeyi düşündüğünü yazdı. Diğer taraftan, "Heron" teslimatının gecikmesi üzerine, yerli insansız hava aracı çalışmalarının hızlandırıldığı bildirildi.


İSRAİL'DEN KAMERA BAHANESİ

İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Heron'larla ilgili asıl problem, araçların üzerine monte edilecek ve Türk firmasınca geliştirilen kameradan kaynaklanıyor. Kameranın çok ağır olduğu ve araçların öngörülen 30 bin feet yüksekliğe çıkmasını da engellediği savunuldu. Türk tarafı ise "İsrailli firmaların, teknik gerekçeleri göstererek, anlaşmada öngörülen cezai yaptırımları önlemeyi amaçladıklarını" belirtiyor. Bu gecikmeyerli insansız hava aracı çalışmalarının hızlandırılmasına neden oldu. Halihazırda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ'ın yanı sıra Kalekalıp-Baykar Makina ve Vestel Savunma Sanayii firmaları rekabet esaslı prototip geliş- tirme faaliyetle- rine başladılar.

15 yıl önce