|

Yıkıl Volvo!

İsrail''in Filistin işgaline doğrudan veya dolaylı destek veren uluslararası firmalar artık tehdit altında. BM raportörü Richard Falk, Filistinlilere ait evleri yıkmakta kullanılan dozerler için Volvo şirketine sorumluluk yüklenmesi gerektiğini rapor etti

Dış Haberler
00:00 - 12/01/2013 Cumartesi
Güncelleme: 01:17 - 12/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Yıkıl Volvo!
Yıkıl Volvo!

Geçtiğimiz yıl kasım ayında Filistin''in, el-Halil bölgesinin güneyindeki el-Mufakire adlı Filistin köyünde, İsrail askerleri Volvo şirketine ait ekipmanlarla bir camiyi yerle bir etmişti. Yıkımın ardından İsrail askerleri Volvo dozerini korumak için nöbet tutmuş, Filistinlilerin yaklaşmasına dahi izin verilmemişti. Cami ise bir yıl önce yine İsrail tarafından yıkılan başka bir caminin yıkıntıları üzerine inşa edilmişti. O yıkımda da yine Volvo başrolü oynamıştı. Bu durum BM''nin Yahudi asıllı ünlü Ortadoğu raportörü Richard Falk''un dikkatinden kaçmadı. Falk geçtiğimiz günlerde BM''ye sunduğu bir raporda, Volvo ve benzeri şirketlerin, İsrail''in işgal faaliyetlerine ortak olmaması gerektiğini, bunun için bir adım atılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Falk Volvo örneğinin, bu yönde atılacak geniş kapsamlı bir adım için ''örnek dava'' teşkil edebileceğini vurguladı.

DOKUZ KÖYDEN KOVULDU

Falk geçtiğimiz ekim ayında, İsrail''in yerleşim politikasına lojistik ve teknolojik destek sunan şirketleri, Cenevre Sözleşmesi''ni ihlal ettikleri gerekçesiyle boykota çağırmıştı.Caterpillar, Veolia Environment, G4Sm, The Dexia Group, Ahava, The Volvo Group, Riwal Holding Group, Elbit Systems, Hewlett Packard, Mehadrin, Motorola, Assa Abloy ile Cemex gibi 13 firmanın yerleşimlerin inşaatında İsrail ile iş yaparak insan hakları ihlalinde bulunduklarını vurgulayan Falk, gerekirse bu ihlalin Uluslararası Ceza Mahkemesi''ne bile taşınabileceği uyarısında bulunmuştu. ABD Falk''un raporunu kınamış Kanada ise onu istifaya çaçğırmıştı. Son olarak İnsan Hakları İzleme Örgütü, Batılı ülke liderlerinden gelen şikayet üzerine Falk''un bu örgütteki görevine son vermişti.

14 FİRMAYA SORUŞTURMA TALEBİ

BM raportörü Richard Falk, sadece Volvo değil İsrail''in yerleşim politikasına lojistik ve teknolojik destek sunan Caterpillar, Hewlett Packard ve Motorola gibi firmaların da Cenevre Sözleşmesi''ni ihlal ettiklerini savunuyor.


11 yıl önce