|

Yolsuzluğunu örtmek istiyor

Daha önce erken seçim talebini ‘ihanet’ olarak niteleyen İsrail Başbakanı Netanyahu, hakkındaki yolsuzluk soruşturmasını örtbas etmek için 2019 Kasım’ındaki seçimi nisan ayına çekti. Karara tepki gösteren muhalefet partileri yolsuzluk soruşturmasının seçimden önce sonuçlandırılmasını istiyor. Kötü günler geçiren Netanyahu’nun istifası isteniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:32 - 26/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Hafta sonu sarı yelekler giyerek gösteriler düzenleyen İsrailliler, hayat pahalılığını ve hakkında yolsuzluk soruşturması süren Netanyahu’yu protesto etmişti.
Hafta sonu sarı yelekler giyerek gösteriler düzenleyen İsrailliler, hayat pahalılığını ve hakkında yolsuzluk soruşturması süren Netanyahu’yu protesto etmişti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu liderliğindeki 5 partili koalisyon hükümetinin önceki gün yaptığı toplantıda erken seçime gitme kararı ülkeyi karıştırdı. Muhalefet partileri Netanyahu’nun hakkındaki yolsuzluk soruşturması tamamlanmadan seçime gitme kararını eleştirdi. İsrail medyası ise Netanyahu’nun yolsuzluk soruşturmasını gündemden düşürmek amacıyla erken seçim kararı aldığını savundu. Bir ay önce erken seçim isteyenleri ihanetle itham eden Netanyahu’nun önceki gün erken seçim kararı almasında, polisin, İsrail Başbakanı hakkında rüşvet aldığı suçlamasıyla dava açılması tavsiyesinde bulunmasının etkili olduğu belirtiliyor. Koalisyon hükümetinin kararıyla, Kasım 2019’da yapılması planlanan genel seçimler 9 Nisan’a alınmıştı.

TEK GÜNDEMİ SORUŞTURMA

İsrail’deki “Walla News” adlı internet sitesinde yayınlanan ve isminin açıklanmasını istemeyen koalisyon ortaklarından bir yetkilinin açıklamaları da soruşturma-erken seçim denklemini doğrular nitelikte. Erken seçim kararından dolayı Başbakan Netanyahu’yu eleştiren yetkilinin değerlendirmesinde, “Netanyahu’yu, hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları dışında başka bir şey ilgilendirmiyor” ifadesini kullanması dikkat çekti.

SEÇİM KARARINA TEPKİ

İsrail’de muhalefetteki Meretz Partisi lideri Tamar Zandberg ise İsrail Başsavcısına “Başbakan Benjamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk soruşturmasına ilişkin sonucu, seçimden önce açıklaması” çağrısında bulundu. Zandberg, “Polisin, Başbakan hakkında rüşvet aldığı suçlamasıyla dava açılması tavsiyesinde bulunduğu bir süreçte, seçime gidilmesi düşünülemez” sözleriyle Netanyahu’ya tepki gösterdi. Polisin dava açılması tavsiyesinin ardından muhalefet partilerinden Siyonist Birlik Bloku lideri Tzipi Livni de Netanyahu’yu istifaya çağırmıştı.

İSRAİL’İN EN KÖTÜSÜ

İsrail Meclisi’ndeki (Knesset) Ortak Arap Listesi Bloku Başkanı Eymen Avde, Benjamin Netanyahu hükümetinin, siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan İsrail hükümetlerinin en kötüsü olduğunu belirtti. Avde, İsrail’de bugün alınan erken genel seçim kararının ardından sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, “Arap vatandaşlarını en fazla provoke eden, toplumsal, iktisadi ve siyasi açıdan en kötü hükümetin görevi sona erdi” yorumu yaptı. Milletvekili Avde mesajında, “Netanyahu’ya diyorum ki biz Ortak Arap Listesini tüm bileşenleriyle koruyacağız ve Arap vatandaşlar olarak otobüslerle akın akın sandığa gideceğiz” ifadesine yer verdi.

  • Küstahlık yarışı
  • İsrail Başbakanı Netenyahu’dan sonra İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dil uzattı. Şaked, kara propagandada bulunarak dünyaya terör örgütü YPG/PKK’yı koruma çağrısı yaptı. İsrailli küstah bakan, Suriye’deki YPG/PKK varlığını kastederek, “Umarım Kürtler Türklere karşı olan savaşlarını kazanırlar. Umarım uluslararası toplum Erdoğan’ın Kürtleri katletmesini önler” ifadelerini kullandı. Şaked daha önce de “Filistinli şehitlerin annelerinin de öldürülmesi gerektiği” yönündeki skandal ifadeleri sosyal medya hesabından paylaşarak büyük tepki çekmişti.

#İsrail
#Benjamin Netenyahu
#Yolsuzluk
#İhanet
5 yıl önce