|

Yumruklar sıkıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Müttefik olmak, bağımlı olmak değildir” sözleriyle ABD ile ilişkilerde kopuş sinyali verdi. Transatlantik ilişkileri sorgulayan Macron, Avrupa’nın askeri, siyasi ve mali egemenliğini inşa etme vaktinin geldiğini savundu. Fransa Cumhurbaşkanı, dolara karşı avro kartını da ileri sürdü.

Haber Merkezi
04:00 - 16/11/2018 Cuma
Güncelleme: 02:13 - 16/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
​ABD ve Avrupa arasındaki geleneksel ilişkiler çatırdıyor.
​ABD ve Avrupa arasındaki geleneksel ilişkiler çatırdıyor.

ABD ve Avrupa arasındaki geleneksel ilişkiler çatırdıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisine ve ülkesine yönelttiği eleştirilere sert çıkarak ABD ile ilişkilerde büyük bir kopuş sinyali verdi. Fransız TF1 kanalına çıkarak zehir zemberek açıklamalar yapan Emmanuel Macron, yeni savunma bütçesini Avrupalı müttefikleriyle hazırlamak istediklerini ifade etti. Transatlantik ilişkileri sorgulayan Macron, “Çoğu zaman yönümüzü ABD’ye çeviriyoruz. ABD bizim tarihi müttefikimiz ve öyle olmaya devam edecek ancak müttefik olmak, bağımlısı olmak değildir. Onlara bağımlı olmamamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

‘ABD’NİN ELİNE BIRAKAMAM’

Macron, Avrupa’nın egemenliğine inandığını söyleyerek, “Bütün Fransızların güvenliğini ABD’nin eline bırakabilir miyim? Hayır. Benim görevim sizi korumaktır” ifadelerini kullandı. Avrupa ordusu kurma fikrine yönelik Trump’ın eleştirilerine cevap vermek istemediğini belirten Macron, “Ne siyaseti ne de diplomasiyi Twitter üzerinden yaparım. Trump, Amerika siyaseti yapıyor” diye konuştu.

EGEMENLİK MESELESİ

Macron Amerikan CNN kanalına yaptığı konuşmada da zehir zemberek açıklamalarını sürdürdü. Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa’nın geçerli alternatif sunamadığı Amerikan dolarına hala aşırı bağımlı olduğunu kaydetti. Avronun güçlü bir alternatif haline gelmesinin kendisi için bir egemenlik meselesi olduğunu söyleyen Macron, Avrupa’nın kendi güvenliği ve egemenliğini inşa etme vaktinin geldiğini savundu. Macron, Avrupa Ordusu önerisine ilişkin olarak ise, “2. Dünya Savaşı sonrası güvenliğimiz için ABD’nin mevcudiyetine ihtiyacımız olduysa da bence şimdi gündem Avrupa’nın kendi güvenliği ve egemenliğini inşa etmesi yönünde” ifadelerini kullandı.

DOLARA KARŞI AVRO

CNN’den Fareed Zakaria’ya konuşan Macron, böyle bir alternatife illa dolara rakip çıkarmak için değil, küresel düzenin istikrarı için niyetlendilerini ileri sürdü. Küresel düzenin istikrarı için doların alternatifi olması gerektiğini belirten Macron, “Bu alternatiflerden biri de avro olmalı, bunun için de mali yapılarımızı daha güçlendirmeli ve oyuncularımızı Avro Bölgesi düzeyinde finanse etmeliyiz” şeklinde konuştu.

  • Trump’tan kurşun gibi tweet
  • ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ‘Avrupa Ordusu’ teklifine yüklenmişti. Trump, 13 Kasım’da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Macron, Avrupa’yı ABD, Çin ve Rusya’dan korumak için kendi ordusunu kurmayı öneriyor. Fakat Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda olan Almanya’ydı. Bu Fransa açısından nasıl gelişmişti? ABD gelmeden önce Paris’te Almanca öğrenmeye başlıyorlardı” ifadelerini kullandı. Trump, Macron’un Fransa’da onay seviyesinin yüzde 26’lara düştüğünü söyleyerek Fransız cumhurbaşkanının liderliğini de sorguladı.
#Fransa
#ABD
#Donald Trump
5 yıl önce