|

Yunan vekile Pontus dayağı

Pontuslu Rum dernekleri, eğitim bakanının “Türkler Pontuslu Rumlara soykırım yapmadı” açıklamasını protesto ederek kendilerine destek vermeyen vekile su şişeleri fırlatıp tekme ve yumruklarla saldırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:45 - 7/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Yeni Demokrasi Partisi (ND) Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgos Kumuçakos, aynı fikirde olduğu aşırı sağcı grupların saldırısına uğradı. Pontuslu Rum derneklerinin, Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis'in, “Türkler Pontuslu Rumlara soykırım yapmadı” şeklindeki açıklamalarını protesto amacıyla Sintagma meydanında düzenlediği gösteriye katılan Kumuçakos'a, aşırı sağcı Altın Şafak Partisi (Hrisi Avgi) üyesi oldukları ileri sürülen bir grup, küfür ederek sözlü saldırıda bulundu.



ELBİSELERİ PARÇALANDI


“Serseri, hain politikacılar” diye sloganlar atan saldırganlar daha sonra Kumuçakos'a su şişeleri fırlatarak tekme ve yumruklarla saldırdı. Yaşanan arbedede yumruk darbeleriyle yüzünden yaralanan ve elbiseleri parçalanan Kumuçakos, polislerin yardımıyla Parlamentonun avlusuna sığındı. Kumuçakos, olay sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırının nedenini bilmediğini belirterek, “Ben yıllarca diplomat olarak Pontus davasına hizmet ettim. Bu şekilde milli davalara hizmet edilmez, sadece özel ve siyasi amaçlara hizmet edilir” dedi.



'Türklere koz verdi'




Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis'in “Türkler Pontuslu Rumlara soykırım yapmadı” sözleri, Yeni Demokrasi (ND), PASOK, hükümet ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) ve Pontos dernekleri tarafından tepki ile karşılandı. Pontus dernekleri üyesi gençlerin yerel Karadeniz kıyafetlerle katıldığı eylemde kemençe ve davul eşliğinde parçalar seslendirildi. Tüm Pontuslular Federasyonu tarafından organize edilen gösteri Atina'daki Türkiye karşıtlarını bir araya getirdi.



SOYKIRIM BAŞKA ŞEY


Türkiye karşıtları Atatürk'ü soykırım yapmakla suçladı. Filis katıldığı televizyon programında “O dönemde çok sayıda tarihçi ve uzmanlar görüştüm. Pontus Rumlarına 'soykırım' yapılmadı. 'Etnik temizlik' ile 'soykırım' farklı şeyler. Bu, Jön Türklerin vahşetinden çeken Pontus Rumlarının acısını ve dökülen kanı tanımadığımız anlamına gelmez. Bu başka bir şey. Bilimsel anlamda soykırım başka bir şey” dedi. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi lideri Makis Voridis ise, Filis'in Türk tarafının eline koz verdiğini ve Yunan dış politikasını yıprattığını öne sürdü.


#Pontuslu Rum dernekleri
#soykırım
#Yeni Demokrasi Partisi (
8 yıl önce