|

Yunanistan eski bakan yardımcısı intihar etti

Yunanistan''da ekonomik krizle mücadele kapsamında Selanik Mali ve Ekonomik Suçlar Birimi (SDOE) tarafından soruşturulan İçişleri eski Bakan Yardımcısı Leonidas Canis (57), intihar etti.

Cihan
00:00 - 5/10/2012 Cuma
Güncelleme: 11:11 - 5/10/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yunanistan eski bakan yardımcısı intihar etti
Yunanistan eski bakan yardımcısı intihar etti

Canis, dün öğleden sonra Volos''taki evinin garajında eşi tarafından asılmış şekilde bulundu. İlk defa yasadışı mal varlığı edindiği gerekçesiyle soruşturulan bir politikacının intiharı, ülkede şok etkisi yaptı.

Yunanistan''da eski ve yeni hükümetler döneminde görev alan 36 siyasinin mal varlıklarına yönelik bir soruşturma yürüten ve geçtiğimiz günlerde basına sızan 36 kişilik SDOE''nin listesinde yer alan Canis, 1999-2001 yıllarında Simitis hükümetinde görev almıştı. Avukat olan Canis, 1993, 1996, 2000 ve 2004 yıllarında 4 dönem PASOK milletvekili olarak parlamentoda bulundu. Evli olan Canis, 2 çocuk sahibiydi.

Ülkede şok etkisi yapan gelişme öncesi SDOE, 31 Mayıs''tan bu yana Canis''in mal varlığını yakın takibe almıştı. Eski bakanın soruşturmanın banka hesaplarının açılmasına ve ''nereden buldun'' aşamasına geldiği bir dönemde intihar etmesi dikkat çekti.

SDOE''nin politikacıların yasadışı mal varlıklarına yönelik yürüttüğü soruşturma listesinde, Yeni Demokrasi (YDP), PASOK ve diğer partilerden üst düzey isimler yer alıyor. Çoğu ismin eski PASOK ve YDP hükümetlerinde bakan, milletvekili ve bürokrat olarak görev alması dikkat çekiyor. Yunan basının ısrarla üzerine gittiği liste, son günlerde ülke gündemine oturdu. YDP''li Meclis Başkanı Evangelos Meymerakis''in de adı bu listede geçiyor. Gazeteler, ülkenin kaynaklarını heba edenlere yönelik başlatılan bu soruşturmaların, ülkenin temizlenmesi fırsatına dönüştürülmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunuyor.

LİSTELER SAVAŞI

Yunanistan''da son günlerde tam bir liste savaşı yaşanıyor. Tartışılan bir başka liste ise IMF Başkanı Christine Lagarde''ın 2010 yılında dönemin Maliye Bakanı Yorgos Papakonstantinu''ya verdiği liste oluşturuyor. Bu listede adı geçen 1991 kişinin, vergiden kaçınmak için parasını İsviçre bankalarına çıkardığı belirtiliyor. 1997-2007 yıllarında yapılan hesap hareketlerini kayıt altına alan listenin 3 bin sayfa olduğu ifade ediliyor. 2010''da dönemin Fransız hükümeti tarafından Yunan hükümetine verilen listedeki 350 hesap, Yunanistan''ın şirket sahibi tanınmış ailelerine ait. Resmi bir belge olmasa bile Lagarde''ın verdiği listenin şimdiye kadar değerlendirilmiş olmaması, ülkede ayrı bir tartışma başlattı. Yunanistan, paralarını yurtdışına çıkaran bu isimleri vergilendirmek için peşlerine düşerken, her iki listeyi de Yunan yargısı mercek altına aldı.

Yunan basın-yayın organları, ülkede ekonomik krizin sadece vatandaşa ödetildiğine ilişkin artan toplumsal baskı sonucu soruşturmaların ağır da olsa siyasilere ve zengin işadamlarına doğru kaymaya başladığı yorumunda bulundu.

İNTİHARLAR ARTTI

Ağır ekonomik kriz, Avrupa''da intihar sayısı en az olan Yunanistan''da bu sayının kayda değer artışla sonuçlanmasına yol açtı. Son yıllarda intihar ve intihara teşebbüs vakaları binlerle ifade ediliyor. İntihar olayları daha çok ekonomik krizin yükünü kaldıramayan orta ve yaşlı vatandaşlarda görülürken, son dönemde artan soruşturmalar zenginleri de intihara sürüklüyor. Geçen hafta Yunanistan'da ünlü armatör Nomiku alesinden 55 yaşındaki Petros Thiveos, 550 bin euroluk banknotları makasla kestikten sonra, tabancasıyla intihar ettiği anlaşılmıştı.


12 yıl önce