|

Yunanistan'da 14 Türk aday var

İha
00:00 - 4/10/2009 Pazar
Güncelleme: 13:07 - 4/10/2009 Pazar
Yeni Şafak
Yunanistan'da 14 Türk aday var
Yunanistan'da 14 Türk aday var

Yunanistan'da bugün yapılan genel seçimlerde 14 Türk aday parlamentoya girmek için yarışırken, Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ile PASOK arasındaki mücadelede Türklerin çok önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Batı Trakya Türklerinin 2007 yılındaki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de parlamentoya 2 milletvekili göndermesi beklenirken, doğru oy kullanılması durumunda bu sayının 3'e de çıkabileceği ifade ediliyor. Yunan siyasi partileri Gümülcine ve İskeçe ilindeki 5 kişilik seçim listelerine ikişer Türk aday alırken, Meriç bölgesinde ise Türk milletvekili adayı bulunmuyor.


Gümülcine ilinde PASOK listesinden daha önceki seçimlerde milletvekili seçilen Ahmet Hacıosman ile avukat Rıdvan Kocamümin aday olurken, YDP'den avukat İlhan Ahmet ve İdriz Ahmet'in, Sol İttifak Partisi'nden (SYRİZA) Dr. Mustafa Mustafa ve iktisatçı Celalettin Yurtçu, Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) iş adamı Faik Faik'in aday olduğu belirtildi.

İskeçe kentinde ise, PASOK'tan Çetin Mandacı ve psikolog Seval Osmanoğlu, YDP'den gazeteci Aysel Zeybek ile Ahmet Bodur, Syriza'dan Hasan Malkoç ile Hüseyin Zeybek, KKE'den ise Hasan Efendi aday oldu.

Önceki seçimlere oranla daha hareketli geçen Batı Trakya'daki seçim kampanyalarında, Türk seçmenlere oylarını 2007 seçimlerinde olduğu gibi Türk adaylara kullanmaları yönünde çağrıda bulunulmuş, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği ise seçim öncesinde "Türk'ün Oyu Türk'e" sloganı ile Batı Trakya Türklerini oy kullanmaya çağırıp, seçilme şansı yüksek olan adaylara oy verilmesini istemişti.


5 milyonu kadın, 4,7 milyonu erkeklerden oluşan 9,8 milyon seçmenin bulunduğu 11 milyon nüfuslu ülkede yapılan son kamuoyu araştırmaları, seçimlerde galip gelmesi beklenen PASOK'u YDP'nin takip edeceğin

i, Yunanistan Komünist Partisi ile aşırı sağcı Ortodoks Halk Birliği (LAOS) partisinin 3'üncülük için yarışacağını ortaya koydu. Araştırmalar, Çevreci Yeşiller (EP) ve SYRİZA partilerinin yüzde 3 barajını aşmak için mücadele vereceğini, diğer 18 partinin şansının ise çok düşük olduğunu gösteriyor.

Bugün saat 07.00'de başlayan ve 18 yaşını dolduran vatandaşların oy kullanma zorunluluğu bulunan Yunanistan'da oy verme işleminin 19.00'da sona ereceği belirtilirken, 22 bin sandıkta oy kullanılan genel seçimlerin ilk sonuçlarının sandıklar kapatıldıktan sonra birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor.

15 yıl önce