|

Yunanistan'da gündem Yeni Şafak: Adalar tartışmaya açıldı

Bugün Yeni Şafak’ın manşetinde yer alan ‘Ege’de hesap ver’ dosyası adaların konumunu tekrar tartışmaya açarken Yunan kamuoyunda da tedirginliğe yol açtı. Yunanistan'ın daha önce imzalanan antlaşmalara riayet etmeyip adaları silahlandırdığının ortaya çıkmasıyla adalarda Yunan yönetiminin tartışmaya açılması ülkede endişe yarattı. Yunanistan tarafı Akdeniz’deki egemenlik haklarımıza göz dikerken tez olarak bu küçük adaları kullanıyordu. Kıta sahanlığımızda hak iddia eden Yunanistan, Uluslarası hukuka göre adalardan da olabilir.

Ahmet Fadıl Erarslan
13:25 - 13/08/2020 الخميس
Güncelleme: 14:37 - 13/08/2020 الخميس
Yeni Şafak
Yunanistan'da gündem Yeni Şafak'ın adalar ile ilgili hazırladığı dosya.
Yunanistan'da gündem Yeni Şafak'ın adalar ile ilgili hazırladığı dosya.

Bugün Yeni Şafak’ın manşetinde yer alan ‘Ege’de hesap ver’ dosyası adaların konumunu tekrar tartışmaya açarken Yunan kamuoyunda da tedirginliğe yol açtı. Yunanistan’ın daha önce imzalanan antlaşmalara riayet etmeyip adaları silahlandırdığının ortaya çıkmasıyla adalarda Yunan yönetimi tartışmaya açıldı. Yunanistan tarafı Akdeniz’deki egemenlik haklarımıza göz dikerken tez olarak bu küçük adaları kullanıyordu. Adaların silahlandırılması yapılan antlaşmalara aykırı.


Adalar devredilirken ilk şart silahlandırılmamasıydı

  • Adalar Denizi’ndeki birçok adanın devredilişindeki en önemli şartlardan biri Yunan tarafının ana karamızın dibindeki bu adalarda silahlanmaya gidemeyeceği şartıydı. Şimdi ise Yunan tarafının; birçok adada silahlanmaktan, üs kurmaya değin yatırım yaptıkları ifşa oldu.

Yunanistan’ın antlaşma şartlarına uymaması adalar konusundaki statükonun bozulduğunun kanıtı. Bu durumda uluslararası hukuk’a göre bu adalar üzerinde Türkiye’ye söz söyleme hakkı doğdu.


Yunan basını: Savaş adalardan başlayacak

Yeni Şafak'ın yayınladığı 'Egede Hesap Ver' dosyası ülkede gündem olurken Yunanistan'ın en çok okunan gazetelerinden biri 'Prota Thema' haberi yalan bir şekilde verip kendi halkını provoke etti. Haberi 'Yeni Şafak'a göre savaş senaryosunda ilk hedef adalar' şeklinde paylaştılar.



Ülkenin Twitter gündeminde de Yeni Şafak'ın adalar ile ilgili hazırladığı 'Ege'de Hesap Ver' dosyayı tartışılırken kıta sahanlığımız üzerinden egemenlik haklarımıza saldıran Yunan tarafı bu sefer savunmaya geçti.

Uluslararası kamuoyu ne yapıyor?

Egemenlik haklarımız ile ilgili en ufak meselede uluslararası hukuku hatırlatanlar antlaşma şartlarına riayet etmeyen Yunanistan’ı neden uyarmıyor? Yunanistan pervasızca uluslararası hukuku çiğnerken devredilen adalardaki yönetimi de tartışmaya açıldı.


Kıta sahanlığımıza karşı bu adaları kullanıyorlar

Üzerinde çok az insanın yaşadığı bu adalar ülkemize çok yakın. Akdeniz’deki egemenlik haklarımıza saldırmak için kullandıkları Meis adası’nın nüfusu sadece 400 kişiden ibaret. Midilli, Meis gibi adalar neredeyse ana karamızın bir parçası kadar yakınken Yunan tarafı bu adaları kullanıp bizim denizlerdeki egemenlik haklarımıza göz dikiyor.



#Adaların silahlanması
#Uluslararası hukuk
#antlaşmalara aykırı
٪d سنوات قبل