|

Zirveye 5 gün kala tarihi adım

Kuzey Kore 5 gün sonra sınırda Güney Kore ile yapılacak tarihi zirve öncesi büyük bir adım attı. Kuzey Kore lideri Kim Jong un artık nükleer füze denemesi yapmalarına gerek olmadığını açıklayarak nükleer denemeleri durdurma kararı aldı. Japonya, ABD, Çin ve Güney Kore kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 01:09 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kuzey Kore füze denemelerini durdurdu
Kuzey Kore füze denemelerini durdurdu

Kore yarımadasında Kış Olimpiyatları’ndan bu yana esen barış rüzgarları, Kuzey Kore’nın füze denemelerini durdurma kararı ile yeni bir aşamaya girdi. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’nın bildirdiğine göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un balistik füze denemelerine ve nükleer silah testlerine artık gerek olmadığını açıkladı. Buna göre, Kuzey Kore ordusu 21 Nisan itibarıyla füze denemelerine son verdi. Kim, füze denemelerinin durdurulması taahhüdünün göstergesi olarak, Punggye-ri nükleer test sahasının da kapatılacağını duyurdu. Diğer yandan Kuzey Kore lideri, bölgedeki gerginliğin azaltılması için uluslararası çabalara katılım göstereceklerini de duyurdu.

“Dünya için güzel bir haber!”

ABD Başkanı Donald Trump, Pyonyang yönetiminin kararı üzerine Twitter hesabından “Bu, Kuzey Kore ve dünya için çok güzel bir haber ve büyük bir gelişme!” paylaşımında bulundu. Trump, Kim ile görüşmeyi dört gözle beklediğini sözlerine ekledi. Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada da Kuzey’in yarımadanın nükleerden arındırılmasına yönelik “anlamlı bir gelişme” olarak nitelendirilen kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kararı memnuniyetle karşıladığını ancak bundan sonraki gelişmeleri yakından takip edeceğini bildirdi.

  • Çin’den destek
  • Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri durdurarak ülke ekonomisini geliştirmeye odaklanma kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Sözcü, kararın, yarımadanın nükleerden arındırılmasına ve sorunun siyasi yollardan çözülmesine yardımcı olacağına inandıklarını ifade etti. Avrupa Birliği (AB), Kuzey Kore’nin açıklamasını “olumlu bir adım” olarak nitelendirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı da, kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıklayarak ABD ve Güney Kore’ye de bölgedeki askeri faaliyetleri durdurma çağrısı yaptı.

Tarihi zirve 27 Nisan’da

Kuzey ve Güney Kore liderleri 27 Nisan’da Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılmasını görüşmek üzere iki ülke arasındaki sınırda bir araya gelecek. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in bu ayın başında Kim Jong-un ile görüşmek üzere Pyongyang’a gönderdiği heyetin yaptığı temaslarda, Kuzey ve Güney Kore’nin Panmunjom sınır köyünde bir zirve yapmaları konusunda anlaşmaya varılmıştı. Tarihi zirve öncesi Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında ilk kez acil telefon hattı kuruldu. Kuzey ve Güney Kore zirveleri en son 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang’da yapılmıştı. Kim’in, Moon’un ardından Haziran ayına kadar da ABD Başkanı Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor.

#Kuzey Kore
#Çin
#Nükleer
6 yıl önce