|

Bağa gel bostana gel

“Doğaya karşı değil onunla birlikte çalışırsak daha güzel, daha bereketli ve daha bağışlayıcı bahçeler oluşturabiliriz” diyen Toby Hemenway, Permakültür Bahçeleri, kitabıyla bahçeciliği yeniden tanımlıyor. Kitabı "Bağa gel bostana gel" türküsü eşliğinde okumakta fayda var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/08/2015 Pazar
Güncelleme: 19:14 - 8/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Portland Eyalet Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Toby Hemenway, Permakültür Bahçeleri isimli kitabında bahçeciliğin tanımını yeniden yapıyor. Daha önce gördüklerine hiç benzemeyen bir bahçe gördüğünde bu kitabı yazmaya karar veren Hemenway, “Doğaya karşı değil onunla birlikte çalışırsak daha güzel, daha bereketli ve daha bağışlayıcı bahçeler oluşturabiliriz” mesajını veriyor. Permakültür için kabaca sürdürülebilir tarım diyebiliriz. Hemenway'in kitabı bize çok bilindik bir türküyü hatırlattı: "Bağa gel bostana gel".



AŞIRI DERECEDE BEREKETLİLER


Yazın keyfi en güzel bahçede çıkıyor. Tabii geniş ve güzel bir bahçeniz varsa.Hemenway'in sözünü ettiği ekosistemli bahçeler, yeni bir peyzaj anlayışını, hem insanların hem de doğanın geri kalanının ihtiyaçlarını karşılayan bir yaklaşımı temsil ediyor. Hemenway bu bahçeleri şöyle tanımlıyor: “Tüm parçaların birlikte çalışarak gıda, çiçek tıbbi ve yenebilir otlar, hatta el sanatları malzemeleri ve insanlar için gelir üreten, faydalı böcekler, kuşlar ve diğer yabani canlılar için çeşitlilik barındıran bir habitat sağlayan, canlı ve aşırı derecede bereketli peyzajlardır.”







ATIKLARLA TOPRAĞI ZENGİNLEŞTİRİN


Kompost, artık organik maddelerin bir araya yığılması ya da bir kutuya doldurulması ve çürümeye bırakılması ile üretiliyor. Toprağınızı bu şekilde zenginleştirebilirsiniz. Mutfak artıkları, biçilmiş çimler, yaprak yığınlarını kullanabileceğiniz gibi bahçedeki bitkilerin budanması ve temizlenmesinden çıkan atıkları kullanabilirsiniz. Basit bir ipucu daha, çatıya düşen yağmur suyu kanalizasyon marifetiyle heba oluyorsa onu depolayın.



ŞEHRİN İÇİNDE BOSTAN


Permakültür Bahçeleri, evlerinin bahçelerini sağlıklı, güzel ve her şeyden önemlisi sürdürülebilir hale getirmek isteyen herkes için okunması gereken bir kitap. Bu kitaptaki fikirleri alarak bahçenizi daha doğa dostu bir hale getirebilirsiniz. Şehirde yaşayanlar için ekolojik bir bahçe yapmak zordur ama imkansız değil. Bahçecilik için uygun topraklar şehrin biraz dışında çok kolay bulunabiliyor. Kuzguncuk, Yedikule bostanları buna çok güzel bir örnek.



Çok fazla zirai ilaç kullanmayın


Böcekler çoğumuzun sevmediği şeyler arasında ilk sıralarda yer alır. Ama çoğu böcek faydalı ya da nötr. O yüzden bahçenizin bakımını yaparken zirai ilaçları olabildiğince az kullanmaya dikkat edin. Bu zehirler belki bitkilerinizi zararlardan korur ama alanın ekosistemini kötü etkileyebilir. Aynı şekilde yabani otların kurutulması veya yok edilmesi de diğer bitkileri etkiler.


#Toby Hemenway
#Permakültür Bahçeleri
#Portland Eyalet Üniversitesi
9 yıl önce