|

e-devlet giriş! e-devlet miras! e-devlet soy ağacı sorgulama!

e-devlet uygulamasına giriş yapmak, e-devlet üzerinden miras sorgulama ve soy ağacı sorgulama yapmak için haberimizi inceleyebilirsiniz. Bu yazımızda e-devlet üzerinden hangi işlemleri yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Yeni Şafak
12:14 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 12:14 - 26/03/2018 Pazartesi
Diğer
Yazımızda e-devlet üzerinden hangi işlemleri yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.
Yazımızda e-devlet üzerinden hangi işlemleri yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

e-Devlet uygulamasına giriş yapmak, e-devlet üzerinden miras sorgulama ve soy ağacı sorgulama yapmak için haberimizi inceleyebilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığının görev ve sorumluluk alanıyla ilgili talep, görüş ve önerileri değerlendirmek, öğrenci ve vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Van'da kurulan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İletişim Merkezi "MEBİM 147", 31 Mart itibarıyla e-Devlet üzerinden de hizmet verecek. Van'da 2012'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal sorumluluk projesi olarak hizmete açılan "MEBİM 147" çağrı merkezi, depremzedelerin hayata tutunarak yaşadıkları travmayı atlatmalarına yardımcı oldu. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla öğrenci, veli, öğretmen ve diğer vatandaşlardan gelen her türlü bilgi edinme başvurusu, soru, talep, görüş, öneri, ihbar ve şikayeti en geç 3 gün içinde sonuçlandıran "MEBİM 147", kuruluşunun 6. yılında yeni bir platformda da hizmete başlayacak.

"MEBİM 147", 31 Mart itibarıyla e Devlet entegrasyonuna geçecek. Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğince yürütülen "MEBİM 147" hizmetlerinde e-Devlet ile hizmet kalitesinin daha da artırılması amacıyla Türkiye genelinde il, ilçe milli eğitim müdürleri, müdür yardımcıları, şube müdürleri ile yetkili kullanıcılara eğitim toplantıları düzenleniyor.


E-DEVLET HİZMETLERİ
E-Devlet sistemi üzerinden yapabileceğiniz bazı sorgulamaları ise şu şekilde başlıklandırabilirz ;

• Adalet Bakanlığı bünyesinde sabıka kaydı sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde gelir testi sonucu sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Çay işletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde üretici destekleme sorgulama işlemini yerine getirbilirsiniz.

• Emniyet Genel Müdürlüğü başlığının altında araç sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinden vergi borcu sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde OGS geçiş bilgileri sorgulama işlemine ulaşabilirsiniz.

• Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde MEB sınav sonucu sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinden kasko poliçe sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

• Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde 4A, 4B ve 4C kapsamında bir çok sorgulama işlemini yerine getirebilirsiniz.

E-DEVLET SİSTEMİ GİRİŞ NASIL YAPILIR?

PTT üzerinden şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet sisteminin resmi web sitesini(www.turkiye.gov.tr) açarak giriş yapabilirsiniz. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Sisteme Giriş” sekmesini tıkladığınızda karşınıza T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi isteyen bir sayfa açılacaktır. Buraya kimlik numaranızla beraber edindiğiniz şifreyi yazarak giriş yapabilirsiniz. Ancak sisteme ilk defa giren kullanıcılar için ana sayfaya ulaşamadan karşınıza şifre değiştirme sayfası çıkacaktır. Gerekli şartlara uygun olarak şifrenizi belirleyerek değiştirdiğiniz andan itibaren E-Devlet sisteminin sunmuş olduğu tüm işlem ve hizmetlerden faydalanmaya başlayabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra, sizler için sunulmuş olan şifre yenileme hizmetinden gerektiği durumlarda yararlanmak istiyor iseniz cep telefon numaranız ve e-postanızı doğrulamanız gerekmektedir. Kişisel bilgilerinizin yer aldığı bölümden doğrulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle şifrenizi değiştirmeniz gerektiğinde PTT’ye gitmenize gerek kalmadan oturduğunuz yerden haledebilirsiniz. Ayrıca E-Devlet sistemine Mobil İmza, Elektronik İmza, T.C. Kimlik Kartı ve İnternet Bankacılığı ile giriş yapabilirsiniz. Bu giriş seçenekleri için E-Devlet giriş sayfasından gerekli bilgileri edinebilmeniz mümkündür.

"Cep"te haksız faturaya e-Devlet'ten takip

Elektronik haberleşme sektöründeki işletmecilerce abonelerden haksız ücret alındığının belirlenmesi durumunda, vatandaşlar tespit edilen alacak iadesini e-Devlet Kapısı üzerinden görebilecek. Toplam 200 bin ve daha fazla abonesi olan işletmeciler tarafından sunulacak söz konusu hizmetle vatandaşlar, IBAN numaralarını bildirerek, alacaklarını tahsil edebilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), abonelere yapılacak iadelerde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin düzenlemeye gitti. Bu kapsamda, elektronik haberleşme sektöründe abonelere uygulanacak yöntem ve bilgilendirme süreçleri ile kalan iade tutarlarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına aktarılmasına ilişkin Kurul Kararı onaylandı. BTK tarafından işletmecilerin tüketicilerden haksız olarak ücret tahsil ettiğinin tespit edilmesi ve bu ücretlerin abonelere iade edilmesine yönelik Kurul tarafından karar verilmesi halinde idari yaptırım uygulama hakkı saklı kalmak kaydıyla, söz konusu tutarlar vatandaşlara iade edecek. İşletmeciler, söz konusu iadeyi alacak aboneleri, kısa mesaj, elektronik posta, arama, sesli yanıt sistemi veya faturalar üzerinden ücretsiz olarak bilgilendirecek. Toplam 200 bin ve daha fazla abonesi olan işletmeciler, e-Devlet Kapısı üzerinden alacağın iadesine imkan tanıyacak.

İadenin IBAN numarası üzerinden yapılamaması halinde kullanılacak yöntem ve benzeri hususlar hakkında abonelere sorgulama sayfası üzerinden bilgi verilecek.

Engellilere yapılacak bilgilendirmeler

İşletmeciler tarafından engelli tarifelerinden yararlanan abonelere yapılacak bilgilendirmeler bu abonelere uygun işitsel veya görsel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilecek. Faturalı hatlarda, iade tutarları abonelerin öncelikle son ödeme tarihi geçmiş borçlarından ilgili mevzuata uygun olarak mahsup edilecek. Mahsuplaşmayı müteakip kalan tutarlar, talep edilmesi halinde aboneye nakit olarak fiilen iade edilebilecek. Ön ödemeli hatlarda ise iade edilecek tutarlar, varsa işletmecinin aboneden alacağından mahsup edilecek. Mahsuplaşma sonrası kalan tutar, talep edilmesi halinde, aboneye nakit iade edilecek.

İade 30 gün içinde tamamlanacak

İşletmeciler tarafından Kurul Kararı uyarınca farklı bir süre belirtilmemesi halinde iadeler, 30 gün içinde tamamlanacak. IBAN bilgisinin işletmeciye iletilmesinin ardından fiili iade işlemi 15 gün içinde tamamlanacak. İşletmeciler tarafından yapılacak iadeler, Kurul Kararında farklı bir süre belirtilmemesi halinde 2 yıl içinde tamamlanacak. Bu sürede iadelerin gerçekleştirilememesi halinde, söz konusu tutarlar evrensel hizmet gelirleri olarak genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Bakanlığın merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. İşletmecilerin abonelere yapılacak bilgilendirmelere ve iadelere ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde ise idari yaptırım uygulanacak. BTK tarafından yürütülecek söz konusu usul ve esaslar, 30 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek.

İran e-devlet sistemine geçmeyi hedefliyor

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmanifazli, ülkedeki yolsuzlukların önüne geçmek için elektronik devlet (e-devlet) sisteminin oluşturulması gerektiğini belirtti. İran Öğrenci Ajansı ISNA'nın haberine göre, başkent Tahran'da bir törende konuşan Rahmanifazli, ülkesinin e-evlet konusunda geri kaldığını dile getirdi. Günlük en az 5 milyon insanın ülkede devlet kurumlarına çeşitli nedenlerle müracaat ettiğini aktaran İranlı bakan, "Vatandaşlarla ilgilenmek için büyük zaman harcansa da insanlar yoğunluk nedeniyle hizmetlerden memnun olamıyor." dedi. Oluşturulacak sistemin büyük bir veri tabanına dönüştürülebileceğini anlatan İranlı bakan, ülkede bu alanda bir boşluk olduğunu ve bunu hızla telafi etmeleri gerektiğini belirtti. Rahmanifazli, "Eğer elektronik devlet sistemi tam manasıyla gerçekleştirilirse bu başvurulara gerek kalmayacak, yolsuzluk ve rantın önüne geçilecek ve şeffaflık sağlanacak." ifadelerini kullandı.

#e-devlet
#e-devlet giriş
#e-devlet hizmetleri
#e-devlet soy ağacı sorgulama
#e-devlet miras sorgulama
6 yıl önce