|

Ebola virüsüne karşı koruma sağlıyor -Sağlık haberleri

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Yeni Ginede testleri yapılan deneysel aşı, Ebola virüsüne karşı koruma sağlıyor.

Yeni Şafak
17:53 - 28/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 18:32 - 28/12/2016 Çarşamba
DHA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Yeni Ginede testleri yapılan deneysel aşı, Ebola virüsüne karşı koruma sağlıyor.



rVSV-ZEBOV adı verilen aşı 2015 yılında 11bin 841 hasta üzerinde denendi. Aşılanan hastaların 5837sinin, aşılamadan 10 gün sonra Ebola virüsü taşımadıkları gözlendi.



Aşının testleri WHO tarafından, Gine Sağlık Bakanlığı, Medecins sans Frontieres ve Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü ve pek çok uluslararası partner tarafından gerçekleştirildi.



Ebola virüsünün ülkelerinde yıkıcı bir etki bıraktığını söyleyen Ebola ile Mücadele Koordinatörü ve Gine Ulusal Sağlık Ajansının Direktörü Dr. KeÏta Sakoba devam ederek, Ülkemizin çektiği sıkıntıların başka ülkelerde yaşanmasını engellemek adına bu aşının geliştirilmesinde bir katkımız olduğu mutluyuz. dedi.



Ebola virüsü nedir?


Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.



Ebola virus hastalığı; viral kanamalı ateşlerden bir tanesidir, vücutta akut başlangıçlı yüksek ateş ve gastrointestinal kanamalarla seyreden bir enfeksiyon hastalığı şeklinde karşımıza çıkar. EVH insanlarda genellikle ağır ve ölümcül seyreder. Salgın sırasında ölüm oranı % 90'lara ulaşır.



Ebola virus; Filovirus ailesi içindeki Ebolavirus cinsi içinde bulunan bir RNA virusudur. Ebolavirus cinsi içinde de beş tür vardır,



Zaire ebolavirus (ZEV)



Sudan ebolavirus (SEV)



Tai Forest (Ivory Coast) ebolavirus (TFEV)



Bundibugyo ebolavirus (BEV)



Reston ebolavirus (REV)



Bu beş türden bugüne kadar ilk dördü; Afrika'da insanlarda büyük salgınlara yol açmışlardır. REV'in Filipinler ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde insanları enfekte ettiği saptanmış ancak bugüne kadar REV kaynaklı bir hastalık ya da ölüm rapor edilmemiştir.



Virüs, ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo'daki salgınlarda tespit edildi ve adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor.




#Ebola
#Ebola aşısı
#Virüs
#Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
#Sağlık haberleri
7 yıl önce