|

İlk 500'e girenlere YÖK'ten denklik yok

YÖK dünya çapında ilk 500 üniversite arasında yer alan 100 üniversiteye denklik vermeyerek şaşırttı. Üzerine çizik atılan üniversitelerin 26'sı ise birinciliği hiçbir ülkeye kaptırmayan ABD'den

Yakup Bulut
00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:16 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
İlk 500'e girenlere YÖK'ten denklik yok
İlk 500'e girenlere YÖK'ten denklik yok

Yüksek Öğretim Kurumu, dünya çapında başarılı ilk 500 üniversite arasında yer alan 100 üniversiteye denklik vermedi. Listede yer alan üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlere bu üniversitelerin uygun bulunmadığını duyuran YÖK'ün üzerine çizik attığı üniversitelerin arasında ABD'den 26 okul ile Şili, Mısır,Portekiz ve Slovenyanın bir çok başarılı eğitim kurumu bulunuyor.

KALİTELİ EĞİTİM ALANA CEZA!

YÖK Genel Kurulu, 2547 sayılı kanun uyarınca lisansüstü eğitim yapmak üzere yurtdışına gönderilecek araştırma görevlileri hakkında yeni karar aldı. Alınan kararda, kanunun 33. Maddesi kapsamında burslu ve 39. madde uyarınca da burssuz olarak yurtdışına gönderilecek öğrenciler için "Yükseköğretim Kurulu'nca uygun görülen yurtdışındaki üniversitelerden lisansüstü bir programa kesin kabul belgesi sağlamış olmak" şartı arandı.

YÖK tarafından önceki gün açıklanan ve 400 üniversitenin yeraldığı "uygun görülen üniversite" listesinde, dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına giren 100 üniversitenin yer almaması şaşırttı. Başta Türk Cumhuriyetlerindekiler olmak üzere, onbinlerce Türk gencini daha önce mağdur eden YÖK, son kararıyla dünyanın en iyi üniversitelerinin öğrencilerini de mağdurlar arasına kattı. YÖK'ün tanımadığı üniversitelerin çoğunun ABD ve Avrupa'dan olması da dikkat çekti.

4 ÜLKENİN BİRİNCİSİ TANINMIYOR

YÖK'ün başarılarını görmezden geldiği dünya üniversiteleri arasında Mısır'ın en başarılı üniversitesi Cairo da bulunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi'nin işbirliği yürüttüğü üniversite, batılı üniversiteler tarafından tanınıyor ve bilimsel yayınları ile Afrika'nın en başarılı 3. üniversitesi. Cairo Üniversitesi, En İyi 500 Üniversite listesinde ise 404. sırada yer aldı. Şili'nin en başarılı üniversitesi Şili Üniversitesi de listede 446. sırada yer almasına rağmen, YÖK tarafından bu başarı kabul edilmedi.

17 yıl önce