|

İşte üniversiteye giriş sınavında yeni sistemin detayları

2 milyondan fazla adayın beklediği üniversiteye giriş sınavındaki değişikliğin ayrıntıları netleşti. Sınavlar 2 günde yapılacak. İlk gün YGS benzeri oturum olacak. Sorular ortak lise müfredatından gelecek. İkinci gün ise alan testlerinin yer aldığı oturum yapılacak. Adaylar okumak istedikleri bölüme göre testleri yanıtlayacak. 4 puan türü olacak. YÖK Başkanı Saraç, sistemin detaylarını bugün açıklayacak.

Yeni Şafak
08:52 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:48 - 12/10/2017 Perşembe
Diğer
Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklik bugün açıklanacak.
Üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişiklik bugün açıklanacak.
Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği
’nin (ÜGS) ayrıntıları, bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklanıyor. Sistemin ana hatları şöyle olacak.

Habertürk'ün haberine göre haziran ayındaki sınavın ilk günü tüm adayların girmek zorunda olduğu YGS benzeri oturum yapılacak. Bu bölüme tüm adaylar girecek. Sınavın bu aşaması adayların ortak lise müfredatından gelen sorulardan oluşacak. Sınavın ikinci günü ise alan testlerinin yer aldığı oturum olacak. Bu testleri adaylar okumak istedikleri bölümlere göre yanıtlayacak. Adayların tüm testleri yanıtlama zorunluluğu bulunmayacak. Ama bunun önünde bir engel de olmayacak.

Dil dahil 4 puan türü
Geçen ay Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı, üniversite sınavlarının değişeceğini açıklamıştı. Bu değişikliğe göre yükseköğretim kurumlarına sınavsız geçiş yok. Adaylar sınava girecek. Ama mart ve haziranda olmak üzere 2 aşamalı ve toplam 5 gün süren, yani 4 aya yayılan YGS ve LYS gibi bir sınav modeli yok. Dil sınavı hariç adaylar 2 günde sınavları tamamlayacak. YGS ve LYS’de toplam 18 puan türü çıkıyordu.
modelinde dil dahil 4 puan türü olması bekleniyor. Bunlar eşit ağırlık (EA) , sözel (SÖZ) ve sayısal (SAY) puanları olacak. Adaylar bu puanlarla tercih yapacak. Temel Türkçe ve temel matematik her puanda katkı sağlayacak. Bu iki ders sınavın merkezinde olacak. Ama sınav soruları tüm lise müfredatını da kapsayacak.
Baraj ve başarı sırası devam edecek

Sınavlarda LYS’de olduğu gibi başarı sırası barajı sürecek. Yani tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarına getirilen baraj yeni sınav sistemine de uygulanacak. Bu yeni sınav sisteminin LYS’lerden en büyük farkı puan türlerinin alt puanları olmayacak. Örneğin LYS’de sayısal puan türünde (MF) de 4 farklı puan türü vardı. Adaylar girmek istedikleri bölümlere göre bu puan türleriyle tercih yapıyordu. Örneğin tıp ve mühendislik sayısal (MF) puanının farklı puan türlerinden öğrenci alıyordu. Hukuk ya da işletme yine eşit ağırlık (TM) puanından ama farklı türlerinden öğrenci alıyordu. Bu yeni sistemde ise aynı puandan öğrenci alacak.

  • Değişikliği
    açıklamıştı
  • Bu seneden itibaren uygulanacak üniversite sınavı sisteminde YGS-LYS ayrımı kalktı. 5 güne yayılan sınavlar artık bir hafta sonu içinde yapılması bekleniyor. Puan türü ise 4 başlık altında değerlendireceği belirtiliyor.
  • Akademik Yıl Açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, sınav sisteminde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi vermişti.
  • Kaldırılan sistem nasıldı?
  • Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.
  • YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.
  • 180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.
  • YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.
#Üniversite Sınavı
#YÖK
#Yekta Saraç
#YGS
#LYS
7 yıl önce