|

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yeni sınav sistemi açıklandı

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınav sisteminde yapılan değişikliği açıkladı. Saraç, Akademik Yıl Açılışında değişikliğe ilişkin ilk açıklamasını yapmıştı. Bundan sonra YGS-LYS ayrımı kalkıyor. Puan türlerinin 4 başlık altında değerlendirileceği ve sınavın merkezinde Türkçe ile Matematik derslerinin olacağı belirtildi.

Yeni Şafak ve
11:20 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:43 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Üniversiteye girişlerde sınav sistemi değişiyor. Yeni sistem yarın belli olacak.
Üniversiteye girişlerde sınav sistemi değişiyor. Yeni sistem yarın belli olacak.

Üniversiteye giriş sınavı değişti. YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte sınav sisteminde yapılan değişikliği açıkladı.

Yekta Saraç şunları söyledi:

"Sınavlar iki günde yapılacak.

Şu an var olan 18 puan türü önemli bir işlev görmekteyse de bu sayıda puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı bu 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz.

Her bir puan türünde Türkçe ve Matematiğin katkısı olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda en güç olandır. MEB müfredatı daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sınavda da baz alınacaktır. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler ve sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın ve daha sade ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı.

Öğleden sonraki ikinci oturumda adayların lise müfredatı esas alınacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı Haziran ayının ilk hafta sonu Cumartesi yapılacak, 2 oturumla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavına giren aday sayımız çok azdır.

Türkçe ve temel matematik sorularından oluşan temel yeterlilik testi birinci oturum. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. Bu ara, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacaktır. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorularından oluşan test, Cumartesi günü birinci oturumda gerçekleştirilecektir."

  • Değişikliği Yekta Saraç açıklamıştı
  • Bu seneden itibaren uygulanacak
    YGS-LYS ayrımı kalktı. 5 güne yayılan sınavlar artık bir hafta sonu içinde yapılması bekleniyor. Puan türü ise 4 başlık altında değerlendireceği belirtiliyor.
  • Akademik Yıl Açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, sınav sisteminde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi vermişti.
  • Kaldırılan sistem nasıldı?
  • Değiştirilen sistemde üniversitelere iki sınavdan alınan puanların ortalamasıyla giriliyordu. Bu YGS Mart, ikincisi LYS ise Haziran ayında yapılıyordu.
  • YGS'de 4 ayrı testten adaylara 160 soru yöneltiliyordu. Yüzde 12.5 başarı gösteren yani 20 net çıkaran YGS'nin ilk barajını geçip ön lisans programlarını tercih edebiliyordu.
  • 180 puan ve üzerini alanlar LYS'ye girme hakkı kazanıyordu. Toplam 2 hafta sonunda tamamlanan ve 5 aşamadan oluşan LYS'lerde de her aday en az 2 sınava giriyordu. 180 puan barajını aşanlar tercih yapma hakkını kazanıyordu.
  • YGS'de 6, LYS'de ise 12 puan türü bulunuyor. Adaylar toplam 18 puan türüne göre tercih yapıyordu.

#Üniversite Sınavı
#Sistem
#YÖK
#Yekta Saraç
6 yıl önce