|

Öğretmenlere ''Çocuk İstismarı'' semineri

Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Müdürü Prof. Dr Zerrin Erkol, Antalya Koleji''nde çocuk istismarı konusunda seminer verdi.

İha
00:00 - 26/03/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:06 - 26/03/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Öğretmenlere ''Çocuk İstismarı'' semineri
Öğretmenlere ''Çocuk İstismarı'' semineri

Antalya Rotary Kulübü''nün eğitim seminerleri kapsamında Antalya Koleji''ne konuk olan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Müdürü Prof. Dr. Zerrin Erkol, anaokulu, etüd, ortaokul ve lisede görevli 100''ün üzerinde öğretmene Çocuk İzlem Merkezi''nin faaliyetleri ile çocuk istismarında dikkat edilecek konularda bilgi verdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Fiziksel, Cinsel ve Duygusal istismarla birlikte ihmalin de kötü muamele kabul edildiğini ve yasal yönden 18 yaşını doldurmamış bireylerin çocuk olarak kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Zerrin Erkol, istismarın ilgili yerlere duyurulmamasının da suç olduğunu söyledi.

İSTİSMAR BELİRTİLERİ

15 yaşından küçük çocukların kendi isteği ile cinsel davranışlarda bulunduklarını söyleseler dahi,yasal yönden adli sürecin başladığını dolayısıyla 15 yaşın altında cinsel eylemlerde bulunmanın yasal yönden cinsel istismar suçu oluşturduğunu ve yasal yönden işlem yapılması gerektiğini belirten Prof. Erkol, çocukta cinsel istismar belirtilerini şöyle sıraladı:

''Cinsel istismara maruz kalan çocuklarda, uyku bozuklukları, saldırganlık, içe dönüklük, akran ilişkilerinde sorunlar, okul başarısızlığı, korkular, öfke patlamaları, öz kıyım girişimi, kilo verme ya da aşırı kilo alma, yaşından beklenmeyen cinsel davranışlarda bulunma, geç dönemde hafıza bozuklukları, çeşitli psikiyatrik hastalıklar görülebilmektedir.''

TEMEL YAKLAŞIM ÇOCUĞA İNANMAK

Eğer bir çocuk cinsel olarak istismar edildiğine ilişkin bilgi veriyorsa temel yaklaşımın çocuğa inanmak olması gerektiğini vurgulayan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) Müdürü Prof. Dr Zerrin Erkol, ''Çocuğun istismar edildiğini fark ettiğimizde, mümkünse istismarcının, mümkün olamıyorsa çocuğun istismar ortamından uzaklaştırılması, çocuğa yardım edilmesi, yasal olarak da Cumhuriyet Savcılığı ya da çocuk polisine bildirimde bulunulması gerekmektedir. Ayrıca korunma ihtiyacı olan çocuğun Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bildirilmesi yükümlülüğü bulunmaktadır'' dedi.

BAŞVURU SAYISINDA ANTALYA ÜÇÜNCÜ SIRADA

Türkiye''de halen 13 ilde Çocuk İzlem Merkezi''nin hizmet verdiğini, Antalya ÇİM''in ise 2012 yılı Kasım ayından bu yana faaliyet gösterdiğini ifade eden Prof. Dr Erkol, mevcut ÇİM''ler içerisinde başvuran olgu sayısı yönünden Ankara, İzmir''den sonra Antalya ÇİM''in 3''ncü sırada yer aldığını kaydetti.

10 yıl önce