|

Savcı notlara el koydu

Hacettepe Üniversitesi not skandalıyla çalkalandı. Skandalla ilgili soruşturma başlatırken, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Celal Reha Alpar 148 öğrencinin 154 final notunun değiştirildiğinin kesinleştiğini açıkladı.

Yakup Bulut
00:00 - 24/06/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:26 - 24/06/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Savcı notlara el koydu
Savcı notlara el koydu

Yeni Şafak'ın ortaya çıkardığı Hacettepe Üniversitesi'nde "not skandalı" büyük yankı uyandırdı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, not skandalıyla ilgili soruşturma başlattı. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun eski mezunlarının notları da Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'nün başlattığı soruşturma çerçevesinde tek tek incelemeye alındı. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Celal Reha Alpar, "11 Haziran'da bir öğretim üyemiz notların değiştirildiğini tespit etti. Şu an kesinleşen, 148 adet öğrencinin Matematik ve Turzim Otel İşletmeciliği derslerinde 154 notu değiştirilmiş. Çoğu yükseltilmiş ancak ilginç olan şu ki düşürülen notlar da var" dedi.

IP ETLİK'TEN

Yürütülen soruşturmada değişikliğin notlar internet üzerindeki sisteme girildikten sonra yapıldığı belirlendi. Sisteme giriş yapan IP numarası üzerindeki ilk incelemede not yükseltmeyle ilgili sisteme girişlerin Ankara'nın Etlik semtinden gerçekleştiği belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Rektörlüğün talebi üzerine başlattığı soruşturmada, Etlik'te ikamet eden öğretim üyesi ve öğrenciler de mercek altına alındı. Okulda notların sisteme girişi için her öğretim üyesine farklı bir şifre verildiği ve değişikliğin ancak bu şifrelerle yapılabildiği belirtildi. Notların usülsüz şekilde yükseltilmesinin öğretim üyesi şifresi çalınarak mı, veya "hacker" yöntemi ile yapılıp yapılmadığı da araştırılıyor.

MATEMATİKÇİ TESPİT ETTİ

Üniversite Rektörlüğü Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Matematik dersi öğretim üyesi Coşkun Kömürcü'nün itirazı üzerine soruşturma başlatmıştı. Soruşturma çerçevesinde 2 yıllık eğitim veren okulun halen birinci ve ikinci sınıfındaki öğrencilerin final notlarının yükseltildiği tespit edildi. Not yükseltmelerinin eski öğrencilerle ilgili olup olmadığının ise araştırıldığı kaydedildi.

Not skandalı yaşanan okulun müdürlüğünü yakın bir zamana kadar CHP eski Milletvekili Mehmet Tomanbay'ın kardeşi Prof. Dr. İlhan Tomanbay yapıyordu.


Eski mezunlar endişelenmesin

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, hem adli hem de idari soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "Not değiştirme işlemin nereden yapıldığı saptandı. Şimdi kimin yaptığını aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi. Rektör Erdener, eski mezunların kaygılanmasına gerek olmadığını sözlerine ekledi.



15 yıl önce