|

'Türkiye son 10 yılda ekonomik büyümeler yaşadı'

Dünyaca ünlü Amerikalı iktisatçı Prof. Dr. James Galbraith, Kemerburgaz Üniversitesi''nin düzenlediği konferansta krizin Türkiye''ye olan yansımalarını anlattı.

İha
00:00 - 14/03/2014 Cuma
Güncelleme: 12:22 - 14/03/2014 Cuma
Yeni Şafak
'Türkiye son 10 yılda ekonomik büyümeler yaşadı'
'Türkiye son 10 yılda ekonomik büyümeler yaşadı'

Konferans sonrası açıklamalarda bulunan Galbraith, son dönemde Türkiye''de yaşanan aşırı Dolar ve Euro artışının bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Dünyanın önemli iktisatçılarından ve Texas-Austin Üniversitesi, Lyndon Johnson Kamu Yönetimi Okulu''nda Hükümet-İş Dünyası İlişkileri Kürsüsü Başkanı olan Galbraith, konferansta yaşanan ekonomik kriz ve dünyadaki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Konferans sonrası açıklama yapan Galbraith, Türkiye''nin son 10 yılda ekonomik alanda belirli büyümeler yaşadığını kaydederek, ''Türkiye ekonomik alanda uzun süreli bir büyüme yaşadı. Bu da, ABD ve AB''nin etki alanı içerisinde bulunmayan ve Euro Bölgesi krizini tecrübe etmeyen ülkeler için alışılmadık bir durum değil. Türkiye küresel ekonomik kriz ve ardından gelen resesyon döneminde yüksek risk ve yüksek faizli kredi krizini yaşamadı'' dedi.

Türkiye''de son dönemde artış gösteren Euro ve Dolar hakkında da açıklamalarda bulunan Galbraith, Euro ve Dolar''da bir süre daha artış yaşanabileceğini ifade ederek, ''Euro ve Dolar''ın yükselmesini uluslararası finansal koşulların değişmesinin bir parçası olarak görüyorum. Bu değişimin, ABD veya Avrupa''daki şartlar değişene kadar devam edeceğini düşünüyorum ve bu yakın bir süre içerisinde olmayacaktır. Bunun değişmesi için zorlayıcı bir sebep olması gerekiyor. Şu an ABD''deki koşullar zayıflıyor ve ben Merkez Bankası''nın bunu henüz kabullenmeye hazır olduğunu düşünmüyorum'' şeklinde konuştu.

''DÜNYADA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAŞANMAYACAK''

Dünya ekonomisinin gelecekte yaşayabileceği değişimler hakkında da konuşan Galbraith, yakın gelecekte dünya ekonomisinde köklü değişiklikler yaşanacağını düşünmediğini belirterek, ''İkinci Dünya Savaşı''ndaki gibi bir durumda değiliz. İkinci Dünya Savaşı''nın sonunda uluslararası bir anlaşma yapabilirdiniz. Fakat şu an çok sofistike ve karmaşık türev enstrümanlara bulanmış bir dünya var ve bu enstrümanları oluşturan kuruluşların kontrol edilmesi çok zor. Bu nedenden dolayı yakın zamanda kapsamlı bir değişim göreceğimizi düşünmüyorum'' ifadelerine yer verdi.

10 yıl önce