|

10 yıl daha işimiz var

TMSF halen 46 ilde 959 şirketi yönetiyor. Bünyesindeki şirketler geçen yıl ortalama yüzde 27 büyüdü. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, “70 kadar şirketi mahkeme kararıyla eski sahiplerine iade ettik. Bu yıl 353 şirketi tasfiye etmeyi planlıyoruz” derken, fonun en az 10 yıllık işi olduğu öngörüsünde bulundu.

İbrahim Acar
04:00 - 16/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:40 - 16/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Muhiddin Gülal
Muhiddin Gülal

Kayseri’de düzenlenen sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhittin Gülal, hem yönettikleri şirketlerin geleceğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu, hem de devam eden davaların seyri hakkında bilgi verdi. Gülal, TMSF’nin asıl işi olan mevduat sigortacılığı konusunda da değerlendirmelerde bulundu.


46 İLDE 959 ŞİRKET YÖNETİYOR

Ocak 2019 tarihi itibariyle fon bünyesinde Türkiye’nin 46 iline yayılmış toplam 959 şirket bulunduğunu söyleyen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, bu ticari işletmelere atadıkları profesyonel yöneticilerle önemli bir misyon üstlendiklerini belirtti. Gülal, TMSF’nin 330 kişilik çalışanıyla mesaisinin yüzde 70-80’ini fon bünyesindeki şirketlerin yönetimi için harcadığına vurgu yaptı. Gülal, “Pazartesi ve Salı günleri İstanbul’daki merkezimizde yönetici olarak kimseyi bulamazsınız. Herkes haftanın ilk iki günü sahaya çıkıyor” dedi.

ORTALAMA BÜYÜME YÜZDE 27

  • 2018’in değerlendirmesini de yapan Gülal, fon bünyesindeki şirketlerin toplam aktif büyüklüğünün 56,6 milyar liraya, öz sermayelerinin ise 19,8 milyar liraya ulaştığını açıkladı. Yönettikleri 959 şirketin toplam istihdamının ise 44 bin 622 kişi olduğunun bilgisini paylaşan Gülal, Türkiye genelindeki tedarikçilerle birlikte iş sağladıkları kişi sayısının 90 bin kişiye çıktığını dile getirdi. Gülal, fon bünyesindeki işletmelerin geçen yıl ortalama yüzde 27 büyüme kaydettiğini vurguladı. Bu tablonun öneminin farkında olduklarına işarete eden Gülal, “Bizim hem büyük bir sosyal sorumluluğumuz hem de önemli bir siyasi sorumluluğumuz var. TMSF olmasaydı, bu şirketlerin yarısı şimdiye kadar kapanmıştı” dedi. Gülal, ellerindeki şirketlerle ilgili TMSF’nin en az 10 yıllık bir işi olduğu öngörüsünde bulundu.

BANKALAR KREDİ VERMEYİNCE

Bankaların fon bünyesindeki şirketlere kredi vermek istememesini fırsata çevirdiklerini anlatan Gülal, kendi öz kaynaklarımızla ayakta kalmayı öğrendiklerini ve bu durumun mali yapılarını güçlendirdiğini kaydetti. Gülal, “Boydak grubunun borçlarını yüzde 50 civarında azalttık. Mali toplalarında yüzde 93’lü bir iyileşme sağladık. Bunda kayıt dışılığa tamamen sonlandırmamızın da büyük etkisi oldu. Koza Altın’da hisse değeri 2-3 yılda değeri yüzde 268 arttı” dedi.

70 ŞİRKET İADE EDİLDİ

Şirketlerle ilgili devam eden davalardan bazılarının sonuçlandığına işaret eden TMSF Başkanı Gülal; Süvari, Orkide Aynes ve Karteks gibi şirketlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 70 şirketin mahkeme kararıyla eski sahiplerine iade kararı verildiğini dile getirdi. Yerel mahkemenin Boydak Holding’in şirketleriyle ilgili verdiği kararı hatırlatan Gülal, fon bünyesindeki Boydak şirketlerine ait bütün varlıkların mahkeme kararıyla Hazine’ye devredildiğini ve bu şirketlerin fon bünyesinde Türkiye ekonomisine katkı vermeye devam edeceğini ifade etti.

353 ŞİRKETİ TASFİYE EDECEK

Bütün çabalarına rağmen mali yapısı düzelmeyen şirketleri açık tutmanın bir anlamı olmadığını belirten TMSF Başkanı Gülal, 353 şirketi tasfiye edeceklerini de açıkladı. Gülal, “2019 yılı içinde sorunlu şirketlerimizin satış sürecini başlatmayı hedefliyoruz. Sorunlu şirketlerden biri Naksan. Önümüzdeki süreçte Naksan Plastik ve Royal Halı şirketlerimizi satmayı planlıyoruz. Ekonomik durumu iyiye giden firmaları satmayı düşünmüyoruz. TMSF kayyumluğundaki şirketlere milli servet gözüyle bakıyoruz” dedi.

  • DUMANKAYA’DA SON DURUM NE?
  • Dumankaya şirketinde yaşanan mağduriyetlerin çözümünde de sona yaklaşıldığını anlatan TMSF Başkanı Gülal, 8 bine yakın mağdurun bulunduğu Dumankaya şirketleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlattı ve “Dumankaya ile ilgili Alman bir şirketle anlaştık. Onlar şimdi projeyle ilgili çalışmaya başladı. Dumankaya’nın sorunlu tarafını hemen hemen çözdük diyebilirim” dedi.
  • O ŞİRKETLERİN 80’İNDE BİR İŞ YOK
  • Mahkeme kararıyla kayyum atanan Adnan Oktar ve grubu şirketlerin durumuyla ilgili de bilgi veren Gülal, şu bilgileri paylaştı: “Adnan Oktar’ın 86 şirketini tespit ettik. Bu 86 şirketi TMSF kayyumluğunda yönetiyoruz. Şu anda tespit çalışmaları da devam ediyor. Bu şirketlerin birçoğu gayri faal, 80’inde çok fazla bir işlem yok. Adnan Oktar’ın şirketlerinin 10 milyon liralık aktif bir büyüklüğü var.”
  • FONUN BİRİKİMİ HAZİNE TAHVİLİNDE
  • TMSF’nin kurulduğu 1983 yılından bu yana asıl işi olan mevduat sigortacılığı işini itinayla yürüttüğünü belirten Fon Başkanı Muhiddin Gülal, ellerindeki fon büyüklüğünün 40,9 milyar liraya ulaştığını söyledi. Yılda yaklaşık 2,8 milyar liralık prim topladıklarını ifade eden Gülal, bu önemli kaynağı ağırlıklı olarak hazine kağıtlarında değerlendirdiklerini anlattı.




#TMSF
#Muhiddin Gülal
#Şirket
#Tasfiye
5 yıl önce