|

113 milyon $'a Japon ortak

Dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan Japon Kansai Paint; Polisan Boya’nın yüzde 50’sine ortak oldu. 113,5 milyon dolarlık ortaklığın imzası İstanbul’da atıldı. İmza töreninde konuşan Kansai Paint Başkanı Hiroshi Ishino, Türkiye’nin çok ciddi gelecek vadettiğini, bu yüzden burada bulunduklarını vurguladı.

Yeni Şafak ve
01:52 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 01:54 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Türk kimya sektöründeki faaliyetlerine devam eden Polisan Holding, yüzde 100 oranında iştiraki olan Polisan Boya'nın yüzde 50'sini, dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan Japon Kansai Paint'e sattı. Polisan Holding, Japonya'nın lider boya üreticisi olan Kansai Paint ile 113,5 milyon dolara el sıkıştı.



Yabancı yatırımcının radarındayız


Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis ise, herşeyin hayal etmekle başladığını belirterek, “Mütevazı bir aile şirketi olarak kurulan şirket büyüdü, artık iştiraklerinin her biri yabancı ortaklı ya da yabancı yatırımcıların radarında olan çok güçlü bir şirket oldu" dedi.



68 MİLYON DOLARI NAKİT ÖDEYECEK


Ortaklık anlaşması dün İstanbul'da düzenlenen törenle imzalandı. Anlaşmayla birlikte bundan sonra Polisan Boya yönetiminde her iki taraf eşit söz sahibi olacak. Ödemenin 68,5 milyon doları Polisan Holding'e hisse bedeli olarak ödenirken, 45 milyon doları Polisan Boya'ya sermaye artırımı olarak enjekte edilecek. Hisse transferi, Rekabet Kurumu'nun onayının ardından Aralık 2016 itibarıyla gerçekleşecek.



TÜRKİYE ÇOK KUVVETLİ BİR ÜLKE


İmza töreninde konuşan Kansai Paint Başkanı Hiroshi Ishino, Türkiye'nin çok ciddi gelecek vadettiğini, bu yüzden burada bulunduklarını vurguladı. Ishino, “Ortadoğu'da en büyük nüfuslardan biri Türkiye'de. Türkiye'nin nüfusu çok iyi, çalışkan ve zeki. Dolayısıyla ülkenin kuvvetli bir geleceği var. Bu sadece benim görüşüm değil, Toyota gibi Türkiye'ye yatırım yapan diğer ortaklar da Türk halkının ne kadar çalışkan zeki insanlar olduğunun farkında. Biz kısa vadeye değil, orta ve uzun vadeye bakıyoruz. Türkiye son derece kuvvetli bir ülke olacak, o yüzden buradayız" dedi.



HER İKİ TARAFA DA AVANTAJ SAĞLAYACA

K



Polisan Holding CEO'su Erol Mizrahi ise Türkiye'ye yabancı sermayenin gelmesinden mutlu olduklarını dile getirdi. Mizrahi, ortaklığın her iki tarafa da avantaj sağlayacağını belirterek, “Bu ortaklıkla beraber Polisan, bir dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor" dedi. Mizrahi, 2013 yılında Yunanistan'ın liman şehri Volos'ta satın aldıkları PET reçinesi fabrikasının da dünyaya açılmalarında köprübaşı görevi gördüğünü anlattı.



Küresel pazarı 51 milyon ton


Erol Mizrahi, dünya boya pazarının 51 milyon ton ile 130 milyar dolarlık bir hacim oluşturduğunu belirterek, Türkiye boya pazarının 3,5 milyar dolar ile Avrupa'da 3. sırada yer aldığını dile getirdi. Türkiye'de pazarın yüzde 61'ini dekoratif boyanın oluşturduğunu anlatan Mizrahi, “Dünyada bu pay yüzde 55. Türkiye'de kişi başı 7 kilo dekoratif boya tüketiliyor. ABD'de 22, İngiltere 17, Fransa 19,5 kilo kişi başı tüketime sahip. Yani Türkiye'de katedecek hayli yolumuz var" dedi.






#Kansai Paint
#Polisan
#Kimya Sektörü
8 yıl önce