|

16,5 milyona fiber ulaştıracak rapor

Vodafone’un desteğiyle hazırlanan “Türkiye’nin Dijital Geleceği: Genişbant Vizyonu” raporuna göre, hali hazırda 5,5 milyon haneye ulaşan fiberaltyapı, “Açık Erişim Şebekesi” modelli bir “FTTH/B” altyapı teknolojisiyle kullanılırsa, 5 yılda 16,5 milyon haneye ulaşabilir.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 23:36 - 13/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Vodafone'un desteğiyle Axon Danışmanlık tarafından hazırlanan ve “Ulusal Genişbant Politikası”na ilişkin öneri ve değerlendirmelerin yer aldığı “Türkiye'nin Dijital Geleceği: Genişbant Vizyonu” raporu yayımlandı. Buna göre Türkiye'de hali hazırda fiberin yaklaşık 5 milyon haneye ulaştığı, mevcut koşullarda gelecek 5 yılda eve kadar giden fiberin hane sayısının 6,5 milyona çıkmasının beklendiği kaydedildi. Raporda yer alan önerilerin etkin kullanılmasıyla ise 5 yıl içerisinde 16,5 milyon haneye kadar fiberi götürmenin mümkün olduğu vurgulandı. Bu bağlamda raporda, evlere genişbant götürmekte olan birçok teknoloji arasından teknik olarak en gelişmiş olanı “FTTH/B” teknolojisinin “Açık Erişim Şebekesi” (AEŞ) modeli içinde Türkiye'ye önerildi.



1,8 MİLYAR $ YATIRIM


Axon Türkiye Genel Müdürü Dikmen Edgü, eve kadar giden fiberde hane sayısının hali hazırda 5 milyondan 6,5 milyona ulaşması için piyasadaki operatörlerin 413 milyon dolarlık yatırım yapması gerektiğine işaret etti. Rapordaki bilgilere göre eğer kamuya ait pasif altyapı, AEŞ ile efektif kullanılabilirse mevcut 5 milyon haneye ek 6,3 milyon hane daha (toplamda 11,3 milyon) gelecek 5 yılda eve kadar fiber hizmeti alabilir. Bunun yatırımsal bedeli de 948 milyon dolar. Raporun üst aşaması ise devlet teşviklerini içine alıyor. Araştırmaya göre devletin 80 ila 489 milyon dolar arasında destek sağlamasıyla Türkiye'de mevcuda ek 11,5 milyon haneye daha fiber gidebilir. Bu da 1,8 milyar dolarlık yatırım demek.





HÜKÜMETE ÖVGÜ


Türkiye hükümetinin genişbant internet planı çalışmalarından memnuniyet duyduklarını dile getiren Axon Partners Yönetici Ortağı Dimitri Kallinis de, Kalkınma Bakanlığı'nın sürekli artan veri tüketimi ve bant genişliği ihtiyacını karşılamak için uzun vadeli çözüm olarak FTTH/B'yi işaret ettiğini vurguladı.



TÜRKİYE İLETİŞİMDE ÖNCÜ


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise, ulusal bir genişbant politikasının oluşturulmasının, güçlü Türkiye'nin için anahtar olduğunu vurguladı. Bu önerilerin nesnelerin interneti ve Endüstri 4.0 için de önemli olduğunu söyleyen Süel, “Sektörümüzde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırım yapmak isteyenlerin ödüllendirildiği bir iklim sağlanırsa Türkiye iletişim sektöründe bölgesinin öncü ülkelerinden olabilir” dedi.



'Vodafone satılıyor' iddiaları mesnetsiz


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel, altyapıda gerek sabitte gerekse mobilde her türlü iş birliğine açık olduklarını belirterek, “Tabi ki iyi koşullar olsa, daha çok şehir, daha çok yatırım olabilir, ama mevcutlarla daha limitli” dedi. Süel, basındaki Vodafone Türkiye'nin Doğuş Grubu'na satılacağı iddiasına yönelik ise, “Bu; gerçeğe dayanmayan, mesnetsiz, doğruluğu olmayan bir bilgi” dedi. Süel, şöyle devam etti: “Grup CEO'muz Vittorio Colao, sayın Başbakanımıza ekimdeki ziyaretinde de, Türkiye'ye inancını, yatırım sürekliliği taahhüdümüzü net olarak verdi. Bununla ilgili değişen hiçbir durum yok.”




#Vodafone
#Genişbant Vizyonu
7 yıl önce