|

2020 yaşlılık (65 yaş) maaşı ne kadar?

Toplumda herhangi bir geliri ve sosyal güvencesi olmadan yaşayan ve 65 yaş üzeri kişilere verilen yaşlılık maaşının en son ne kadar olduğu merak edilen bir konu. 65 yaşını geçmiş, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) herhangi bir güvencesi ve ek geliri olmayan, aylık geliri 701 liranın altında olan vatandaşlara veriliyor. İlk 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklilerle beraber 65 yaş aylığı alanların da maaşlarında artış oldu. Memur maaş katsayısına endeksli olan 65 yaş aylığı temmuz ayında ilk 6 aylık enflasyon oranına göre güncellendi. Peki, son güncellemeyle 65 yaş yaşlılık maaşı ne kadar oldu?

10:30 - 11/08/2020 Salı
Güncelleme: 12:40 - 11/08/2020 Salı
Yeni Şafak
Memur maaşı endeksine bağlı olarak 65 yaş aylılığının da ne kadar olduğu en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Memur maaşı endeksine bağlı olarak 65 yaş aylılığının da ne kadar olduğu en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.
Bazı vatandaşların habersiz olduğu
, düzenli herhangi bir geliri olmayan veya sosyal güvenceden yararlanamayan yaşlılara veriliyor.

SGK güvencesi bulunmayan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, 2022 sayılı kanun uyarınca, Sosyal Güvenlik Kurumundan ( SGK) aylık bağlanıyor.

Amaç ise halk arasında yaşlılık aylığı olarak geçen
devlet desteği yaşlı vatandaşların haklarını gözeterek muhtaç duruma düşmelerini önlemek.

65 yaş aylığı nasıl güncelleniyor?

65 aylık maaşı memur maaşlarına göre güncelleniyor. İlk 6 aylık enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklilerle beraber 65 yaş aylığı alanların da maaşlarında artış oldu.

Memur maaş katsayısına endeksli olan 65 yaş aylığı temmuz ayında ilk 6 aylık enflasyon oranına göre güncellendi. Peki, son güncellemeyle 65 yaş yaşlılık maaşı ne kadar oldu?

65 yaş aylığı nedir?

2022 Sayılı Kanuna göre çalışmayan, aylık almayan, geliri olmayan ve 65 yaşını dolduran vatandaşlara bağlanan 65 yaş aylığı, yanlış gelir beyanı, sahte belge vb. durumlarda hemen kesiliyor. Enflasyon farkı gözetilerek her sene zam yapılıyor. 65 yaş aylığı önceki yıllarda mart, haziran, eylül ve aralık dönemlerinde ödeniyordu. 2020 yılı itibariyle her ay ödenmeye başlandı. Peki, 2020 yılında 65 yaş aylığı ne kadar oldu?

65 yaş aylığı ne kadar?

Maliye Bakanlığı tarafından memur maaş katsayısının ikinci 6 ay için güncellenmiş rakamı henüz yayımlanmadı. Bu nedenle 65 yaş aylığındaki net rakamı şu an bilinmiyor. Fakat memur maaş katsayısındaki artışla birlikte 65 yaş aylığı yaklaşık 711 TL olacağı öngörülüyor. Bu şekilde 65 yaş aylığı 672 TL’den 711 TL’ye yükselmiş olacak.

  • 65 yaş aylığını alabilmek için şartlar neler?
  • -
    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • -
    65 yaşını doldurmak
  • -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında bir sosyal güvence olmaması (4A/SSK, 4B/BAĞ-KUR, 4C, Emekli Sandığı)
  • -SGK'den dul, yetim maaşı vb. aylıklar almamak
  • -SGK'ye kişi adına kısa ya da uzun sigorta kollarına dair prim ödemesi yapılmaması
  • -Bir işte çalışmamak
  • -Düzenli gelirin olmaması (nafaka, yardım ödemesi vb.)
  • -Hanede kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması (2020 için asgari sınır 701 TL)
65 yaş aylığı alabilmek için kaymakamlıklardan ve kaymakamlıklara bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alınabilecek muhtaç belgesi başvurusunda bulunulması kişinin avantajlı olması sağlayacak.


#65 yaş üzeri maaşı ne kadar?
#Yaşlılık maaşı ne kadar?
#2020 yaşlılık maaşı
4 yıl önce