|

24 yıllık NAFTA’yı sildi

ABD Başkanı Donald Trump, 1994’ten bu yana yürürlükte olan ve ABD, Meksika, Kanada arasında serbest ticarete olanak sağlayan NAFTA’yı yürürlükten kaldıracağını duyurdu.

Haber Merkezi
04:00 - 29/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:31 - 29/08/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Donald Trump 24 yıllık NAFTA örgütünü yürürlükten kaldırıyor
Donald Trump 24 yıllık NAFTA örgütünü yürürlükten kaldırıyor

Dünya ekonomisini aldığı saibeli karar ve yaptırımlarla ateşe atan ABD Başkanı Donald Trump 24 yıllık NAFTA örgütünü yürürlükten kaldırıyor. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) hakkında Trump, düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Meksika'yla yeni bir ticaret anlaşmasına vardığını bildirerek, "NAFTA'nın kötü bir çağrışımı var. ABD'ye yıllardır zarar veriyor. Şu an yürürlükte olan anlaşmayı (NAFTA) kaldıracağım ve ABD-Meksika anlaşması yürürlüğe girecek" dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada ise yeni anlaşmanın iki ülke arasındaki mal ticareti açığını düşüreceği, yurt dışına çıkan üretimi ve istihdamı ABD'ye geri getireceği, Amerikalı işçileri ve fikri mülkiyeti koruyacağı savunuldu.

ABD'nin diğer ülkelerle toplam mal ticareti açığının NAFTA'nın yürürlüğe girmeden önceki sene 115 milyar dolar olduğu ancak bunun geçen sene 800 milyar dolara yaklaştığı kaydedilen açıklamada, ABD'nin Meksika'yla olan ticareti dengesinin 1,6 milyar dolar fazladan 70 milyar dolar açığa evrildiği bilgisi paylaşıldı.

Çelik ve alüminyum vergileri kalkmadı

Trump hükümetinin mart ayında ABD'nin diğer ülkelerden ithal ettiği çelik ve alüminyuma koyduğu sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi ise henüz ortadan kalkmadı. Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo, dün yaptığı açıklamada, bu konunun henüz çözülmediğini ve tarafların müzakerelere devam ettiğini belirtti.

  • AB’den Trump’a ek vergi cevabı
  • Avrupa Birliği, ABD`nin Avrupa mallarına ek vergi uygulaması durumunda buna hızla yanıt vereceği uyarısında bulundu. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Daniel Rosario, günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, “Tabii ki ABD’nin Avrupa menşeli ürünlere ek vergi uygulaması halinde, AB de buna hızla yanıt vermeye hazırdır.” dedi. ABD Başkanı Donald Trump, geçen günlerde AB’den ithal edilen otomobillere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini söylemişti. Önceki ay AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve ABD Başkanı Trump ekonomik ilişkileri görüşmek üzere Beyaz Saray’da bir araya gelmişti.

Anlaşma güncellendi

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) bilgilerine göre, ABD ile Meksika arasındaki yeni ticaret anlaşmasında yapılan en büyük değişikliklerin otomotiv, tarım ve fikri mülkiyet alanlarında olduğu görülüyor. NAFTA’nın “sıfır gümrük tarifesi” kapsamında, firmaların ürettikleri bir otomobilin değerinin en az yüzde 62,5’ini Kuzey Amerika ülkelerinde imal etme şartı yer alırken, söz konusu oran yeni anlaşmada yüzde 75’e yükseltiliyor.

#Donald Trump
#ABD
#NAFTA
6 yıl önce