|

5 adımda 5G stratejisi

Vodafone, 5G’ye giden yolda 5 adımda 5G stratejisi belirledi. Şirketin Vodafone Arena'da yaptığı Türkiye’nin ilk canlı spektrum birleştirme testinde 400 Mbps hıza ulaştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:49 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Geçtiğimiz 1 Nisan'da 4.5G teknolojisine geçen Türkiye'nin önünde 5G hedefi var. GSM operatörlerinin dijital dönüşüm yolunda yaptığı çalışmaları yoğunlaştı. Vodafone Türkiye; 5G hazırlıklarını dün İstanbul'da kamuoyuna duyurdu. Vodafone Arena'daki toplantıda, Türkiye'nin ilk canlı lisanslı/lisanssız spektrum birleştirme testi yapılarak 400 Mbps hıza ulaşıldı.



BEŞ ADIMDA DÖNÜŞÜM


Dijital Dönüşüm Vodafone, 4.5G teknolojisine göre 10-100 kat daha hızlı olması beklenen 5G'ye giden yolda beş aşamadan oluşan bir çalışma yapacak. Bunlar; Lisanslı/Lisanssız Spektrum Birleştirme, Darbantta Nesnelerin İnterneti, Noktadan Noktaya Havadan Yüksek Hızda Veri Aktarımı, Portatif Çekim Noktaları ve Şebeke Fonksiyon Sanallaştırma aşamalarından oluşuyor.



2020'DE TÜRKİYE'DE


Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, her ülkede birey ve kurumların saniyede 1 Gigabit'lik yaygın genişbant bağlantı hızından, düşük gecikme süresinden ve güvenilir şebeke performansından faydalanabileceği bir Gigabit Toplumunun oluşması gerektiğini belirtti. Rao, 5G bir adım ileri giderek nesnelerin internetini hayatımıza sokacak ve bağlantılı araçlardan bağlayıcı cihazlara kadar pek çok yeni uygulamanın hayata geçeceğini anlattı. Rao, “Türkiye'de de 5G'ye yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu alandaki çalışmaları yakından takip ediyoruz” dedi.



5G LABORATUVARI KURDU


Vodafone 2 yıl önce dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 5G laboratuvarı kurdu. Burada, araştırmacılar şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı buluyor.



#5G
#Dijital Dönüşüm
#Dresden Teknik Üniversitesi
8 yıl önce