|

65 yaş üstü ve muhtaçvatandaşlara af yolda

Bütçe Kanun Tasarısı'nda kimsesizler ve muhtaçlar da ihmal edilmedi. 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşların aile fertlerinin tedavileri nedeniyle doğmuş olan borçları silinecek

Yeni Şafak
00:00 - 28/10/2005 Cuma
Güncelleme: 10:18 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
65 yaş üstü ve muhtaç

vatandaşlara af yolda

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA

    Hükümetten, emekli olduktan sonra tekrar kamu kurum veya kuruluşlarında çalışmaya başlayan ve maaşlarından kesinti yapılmayan binlerce kişi ile 65 yaşını aşmış ve muhtaç kişilere 'af ' müjdesi geldi. 2006 Bütçe Kanunu'nda yer alan 34. madde ile emekli olduktan sonra belediye şirketleri, Kamu İktisadi Teşebbüsleri gibi kamu kurum veya kuruluşlarında tekrar çalışmaya başlayan ancak, kesintileri yapılmayan kişilerden alınacak olan borç ve faizlerin silinmesini öngörüyor.

    Madde yürürlüğe girerse çalışma hayatında ikinci baharını yaşayan binlerce kişiden alınacak olan trilyonlarca lira alacak faiziyle birlikte affedilecek. Bu af kapsamında emekli olduktan sonra tekrar göreve başlayan öğretmenler de yer alıyor.

    Kesintiler yapılmamış

    Emekli Sandığı'ndan emekli olduktan sonra tekrar Emekli Sandığı'na bağlı bir işte çalışanların, bu ikinci işlerinde Emekli Sandığı kesintilerinin yapılmadığı ortaya çıktı. 1969 yılından bu yana geçilen uygulamada sadece ikinci işte çalışanların prim borçları birikti ancak hiçbir tahsilat yapılmadı. 2006 yılı bütçesine konulan bir madde ile bu prim borçlarına af getiriliyor. Kamuda ciddi bir sorun haline gelen ikinci emekliliğe prim pürüzü de böylece çözülmüş olacak.

    Yarın Meclis'te görüşülecek olan 2006 Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 34. Maddesi'nde 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tahsil edilen alacakların faizsiz geri ödenmesini de öngörüyor. Bütçe Kanunu Tasarısı'nda kimsesizler ve muhtaçlar da ihmal edilmedi. Tasarıda 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesiz vatandaşların aile fertlerinin muayene ve tedavileri nedeniyle doğmuş olan borçları da silinecek. 34. maddenin B şıkkında şöyle denildi: "Bu maddenin yürürlük tarihinden önceki muayene ve tedaviler nedeniyle sosyal güvenlik kurumları veya kamu kurum ve kuruluşları tarafından 1 Ocak 2005 tarihinden çıkarılmış veya çıkarılması gereken borçların ödenmemiş olan kısımları tahsil edilmez."


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce