|

9 günlük tatil turizmi uçuracak

Ramazan Bayramı’nda 9 gün olarak açıklanan tatil, hem vatandaşın hem turizmcinin yüzünü güldürdü. Erken rezervasyonlarda yüzde 40’lık artış bekleyen sektör temsilcileri, 1 milyonun üzerinde misafir ağırlamayı planlıyor. Kapasitenin yüzde 25’inin dolacağını savunan turizmciler, ekonomiye 1 milyar lira katkı yapacaklarını söylüyor.

Arzu Kurum
04:00 - 20/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:07 - 20/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağı vatandaşlar tarafından uzun zamandır merak ediliyordu. Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tatilin 9 güne çıkarılması kararını onayladı. Kararın erkenden ilanını büyük memnuniyetle karşılayan turizm sektör temsilcileri, vatandaşın bu bayram tatilini daha ekonomik bir fiyata getireceğini savunuyor. Misafirlerin erken rezervasyon paketlerinden yararlanabileceğine işaret eden turizmciler, uçak ve otobüs biletlerinin de daha uygun fiyata geleceğini belirtiyor. Bu dönemde tatile çıkacak misafir saysının 1 milyonu aşacağını aktaran yetkililer, ekonomiye sağlanacak katkının 1 milyar lirayı bulacağını ifade ediyor.

9 GÜNLÜK TATİL SEVİNCİ


9 güne çıkarılan tatilde, kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar bayram tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacak. 4 Haziran Salı günü başlayacak olan Ramazan Bayramı, toplamda 3 gün sürecek. Bayramın son günü ise 6 Haziran Perşembe gününe denk geliyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, “Bu karardan dolayı Cumhurbaşkanı ve bakanımıza teşekkür ediyoruz. Bizim esas beklentimiz insanların daha uygun ve kolay alım yapmalarını planyabilmeleri açısından bu tür kararların yılın başından itibaren ilan edilmesi” dedi.

1 MİLYAR LİRALIK CAN SUYU


Şu anda yurt dışı rezervasyonlarında belli bir mesafe alındığını kaydeden Ayık, “Talepler çok iyi. Dolayısıyla tesislerin birçoğunda kapasite oluşturma açısından sıkıntı yaşanabilir. O nedenle vatandaşlarımız son dakikayı beklememeli. 1 milyon yatak var. Böyle uzun bloklu tatillerin olduğu dönemlerde kapasitenin yüzde 25’i iç pazar tarafından kullanılıyor. Bu tatilde de böyle olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Tatilin sektöre ortalamaa 500 milyon lira civarında bir katkı sağlayabileceğini ifade eden Ayık, dolaylı harcamalarla birlikte ekonomiye katkının 1 milyar lirayı bulabileceğini belirtti. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, ilk defa Ankara’nın yeterli bir süre öncesinde bu kararı almasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bu tür kararların genellikle son dakikaya bırakıldığını hatırlatan Onaran, “Maalesef halkımız paket ve biletlerini erkenden daha uygun fiyata alamıyordu. Bu tur uygulamalar ekonomimize kısıtlı getiriyordu” ifadelerini kullandı.

1 MİLYON YERLİ TURİST BEKLENİYOR

Çok doğru bir zamanlama olduğuna işaret eden Onaran, şunları söyledi: “Karar erken rezervasyonlarda yaklaşık olarak yüzde 30-40 civarında artış sağlar. Bu bayramda 700-800 bin kişi tatile çıkacaksa biz bu rakamın bu tatilde 1 milyon kişinin üzerine çıkacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.” Hem yurt içi hem de yurt dışında ciddi bir canlılık olmasını beklediklerini vurgulayan Onaran, şunları kaydetti: “Alternatif çok fazla diye çok beklememek lazım. Nisan sonuna kadar karar vermekte fayda var. Özellikle güney sahilleri ve Kapadokya gibi destinasyonlarda yabacı turistin talep artışıyla kapasite azaldı. Bu nedenle vatandaşlarımız bu fırsatı değerlendirmeli.”

OTOBÜSÇÜLERDEN EK SEFER TALEBİ

Kararın kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan da, “Hem servis sayısı hem de yolcu kapasitesi artacak. Geçen yıl yüzde 70 oranında bir ek sefer düzenlemesi yapmıştık. Bu yıl hem yolcu sayısında hem de seferlerde yüzde 100 artış olacağına inanıyorum” dedi. Özcan, şöyle devam etti: “Ek seferler için Ulaştırma Bakanlığı’ndan tatilden bir hafta önce ve sonra otobüslere kiralık sözleşmesi yapmalarını talep ediyoruz.”

#​Ramazan Bayramı
#Tatil
#Turizm
5 yıl önce