|

AB müzakerelerinde Kıbrıs Rum Kesimi şartı

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Flori, genişleme protokolünün, Kıbrıs Rum Kesimi'ni de kapsayacak şekilde imzalanmasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 3/02/2005 Perşembe
Güncelleme: 11:46 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Jean-Christophe Flori, Türkiye ile müzakerelerin çerçevesine ilişkin belgenin, en geç haziran sonuna kadar hazır olacağını söyledi. Türk gazeteci heyetine değerlendirmelerde bulunan Flori, müzakerelerin prensiplerini içeren çerçeve metninin, 5-6 sayfalık öz bir metin olacağını belirtti.

Ankara anlaşmasının 10 yeni AB üyesini kapsayacak şekilde genişletilmesini öngören protokolün, Kıbrıs Rum Kesimi'ni de kapsayacak şekilde 3 Ekim'den önce imzalanmasının zorunluluk olduğunu ifade eden Flori, 'Aksi halde müzakereler başlamaz. Bu kural kesin ve açık. Politik direnç olursa müzakereler tehlikeye girer" dedi. İmza sürecinin son dakikaya sıkıştırılmaması gereğinin altını çizen Flori, 17 Aralık Brüksel zirvesinde yaşananların tekrar etmemesini istedi.

Esnek bir süreç yaşanacak

Flori, tarama süreciyle ilgili Türkiye'de yanlış anlamalar olduğunu da söyledi. Flori bu konuda, "Tarama süreci, müzakereleri geriye atmaz. Esnek bir süreç yaşanacak. 6-12 ay sürebilir. Kolay konularda, mesela istatistik (enflasyon ve kişi başına düşen gelir nasıl hesaplanacak) gibi başlıklarda tarama hızlı tamamlanacak. Ardından da müzakereler başlayacak.

  • YAKUP KOCAMAN / BRÜKSEL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce