|

AB tek kullanımlık plastik ürünlere savaş açtı

Avrupa Birliği Komisyonu tek kullanımlık plastik ürünlerden plastik tabak, çatal, bıçak, pipet, kulak çöpü, plastik tutacak gibi tek kullanımlık ürünleri yasaklamaya hazırlanıyor.

Yeni Şafak
14:49 - 28/05/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:56 - 28/05/2018 Pazartesi
IHA
AB'den plastik ürünlere yasak hazırlığı.
AB'den plastik ürünlere yasak hazırlığı.

AB Komisyonu çevre kirliliği ile mücadele için bazı plastik ürünlerin yasaklanmasını öngören taslakta, büfelerde kullanılan tek kullanımlık plastik yemek ambalajı üreticilerinin denizlerdeki çöplerin temizlenmesi süreci masrafını ve çevre için bilgilendirme kampanyalarını finanse etmesini kapsıyor.

Plastik tüketimini azaltmak maksadıyla plastik çöplere vergi uygulanmasını isteyen AB Komisyonu’nun bütçeden sorumlu üyesi Günther Oettinger AB üyesi her ülkenin kullanılmayan plastik atıkların kilogramı başına AB bütçesine belirli bir miktar ödemesi teklifinde bulundu.

AB Komisyonu plastik atıklarla ilgili hazırladığı raporda, Dünya genelinde denizlere giden çöplerin yüzde 85’inin plastik olduğu, bu çöplerin ekolojik sisteme zarar verdiği ve biyolojik olarak yeniden işletmeye uygun olmadığı belirtildi. AB Komisyonu’nun hedefinin 2025 yılında AB içinde 10 milyon ton plastik çöpün yeniden ürünlere dönüştürülmesi olduğu, yılda şu an 3 milyon ton plastik atığın geri dönüşüme tabi tutulduğu ifade edildi.

#AB
#Plastik tüketimini
6 yıl önce