|

ABD-İran ticaret savaşı başladı

ABD’nin İran yaptırımlarının ikinci aşaması bugün saat 08.00’de başlıyor. Trump ülkenin petrol ticareti, sigortacılık ve gemicilik sistemine darbe vurmak istiyor. İranlılar ise protesto için Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’ne dayandı. Büyükelçiliğe yönelik baskının 39. yılına denk gelen gösteriye üst düzey asker ve siyasiler katıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 5/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:43 - 5/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yaptırımlara bir gün kala Tahran’da gösteri
Yaptırımlara bir gün kala Tahran’da gösteri

İran’da, ABD’nin Tahran Büyükelçiliği işgalinin 39’ncu yılı nedeniyle olayın gerçekleştiği eski elçilik binası önünde ABD karşıtı gösteri düzenlendi. “Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü” dolayısıyla başkent Tahran’daki eski ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenen gösteriye Devrim Muhafızları Genel Komutanı Muhammed Ali Caferi, siyasi ve askeri yetkililer katıldı.

TRUMP KUKLASI YAKILDI

İran’da halk ayaklanması çıkarmayı hedeflediğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump’ın kuklasını meydanda taşıyan göstericiler Washington, Tel Aviv ve Riyad yönetimleri aleyhine sloganlar atarak ABD ve İsrail bayraklarını ateşe verdi.


KORKU ÇIĞLIKLARI KULAKLARDA

Göstericiler sık sık “Amerika’ya ölüm”, “İsrail’e ölüm”, “Suud’a ölüm” ve “İngiltere’ye ölüm” sloganları attı.

Gösteride konuşan Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Caferi, ABD’nin bugün başlayan ekonomik yaptırımlar öncesi Donald Trump’a “İran’ı asla tehdit etme” uyarısında bulundu. Caferi, Trump’ı hedef alarak, “Bizi asla tehdit etme ve askeri tehditle korkutmaya çalışma, çünkü Amerikan askerlerinin İran’ın Tebes kenti ve Basra Körfezi’ndeki korku dolu bağırışları unutulmuş değil” diye konuştu.

BÜYÜKELÇİLİK İŞGAL EDİLDİ

İran devriminin lideri Ayetullah Humeyni’nin “Casusluk yuvası” ilan ettiği ABD’nin Tahran Büyükelçiliği, 4 Kasım 1979’da kendilerine “İmam’ın Çizgisindeki Öğrenciler” adını veren silahlı gruplar tarafından işgal edildi. 444 gün boyunca rehin tutulan ABD’li 52 diplomat, 21 Ocak 1981’de Almanya’daki bir ABD askeri üssüne götürülerek serbest bırakıldı.

İkinci dalga bugün başlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’ı iflas ettirmeyi hedefleyen yaptırım dalgasının ikinci aşaması bugün TSİ 08.00’de yürürlüğe giriyor.

İkinci aşama yaptırımların hedefinde İran’ın gemicilik sektörü, petrol ve tanker şirketleri var. Yaptırımlar, yabancı finans kuruluşlarının, İran Merkez Bankası ile belirli İranlı finans kuruluşlarıyla yaptığı işlemleri de kapsıyor. Arabuluculuk ve sigorta şirketleri ve enerji sektörünü de hedef alan yaptırımlar çerçevesinde ABD, 700’ü aşkın İranlı kişi ve kurumu daha kara listeye ekleyecek. İran’ın petrol ihracatını ve gelirlerini sıfıra indirmeye yönelik yaptırımlar ülkede kamu hizmetlerini felç ederek halk ayaklanması çıkarmayı hedefliyor.

#​ABD
#İran
6 yıl önce