|

AB'de işler karışacak

Dünyaca ünlü ekonomist Milton Friedman, Euro'ya geçişin büyük hata olacağını ve bunun AB ülkelerinde büyük karışıklığa yolaçacağını söyledi.

Yeni Şafak
23:00 - 28/08/2001 Salı
Güncelleme: 15:45 - 9/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Kapitalizmin en önemli teorisyenlerinden Nobel ödüllü ekonomist Milton Friedman, Avrupa Birliği'nin gelecek yıl ortak para birimi Euro'ya geçmesiyle birlikte AB ülkelerinde kaosa varan büyük bir karışıklığın yaşanacağını söyledi.



Amerikalı ekonomist Friedman, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği ve Amerikan basınında da yeralan demecinde, AB ülkelerinde birbirinden farklı ekonomik amaçlar bulunmasından dolayı Euro rejiminin ülkeler arasında sürtüşmelere yolaçacağını savundu.



Koşullar her ülkede farklı


Ortak para birimi Euro'ya geçişi "büyük bir hata" şeklinde değerlendiren Friedman, amaçlananın tersine, Euro'nun, AB ülkeleri arasında siyasi ve ekonomik birlik sağlamaktan çok farklılıkları vurgulayacağını belirtti. Milton Friedman, "AB'de para birimi tek, ülkelerdeki koşullar ve amaçlar farklı olunca iş karışacak. Örneğin İrlanda'nın sıkı para politikası uygulamaya ihtiyacı var, İtalya'nın ise politikasını gevşetmesi gerekiyor. Yine, ekonomisini canlandırmak için Almanya'nın para politikasını gevşetmek istemesi halinde, bu durum, Fransa ve İspanya ile gerginliğe yol açacak" dedi.



1976 yılı Nobel ödülünün sahibi Friedman, "İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, örneğin vergileri indirerek harcamaları kısmak istiyor. Ancak tek para birimi düzeninde kararları bütün AB'yi ilgilendireceği için elindeki seçenekler kısıtlı" diye konuştu.



Friedman, ABD'deki ekonomik durumu da, Amerikalı yetkililerin kullanmaktan kaçındığı "durgunluk" sözcüğüyle açıkladı. Milton Friedman, "Durumun adını doğru koyalım. Bu durgunluk. Ancak bana göre, ABD ekonomisi gelecek yıl durgunluktan çıkacak" dedi.


#Milton Friedman
#Euro
#AB
23 yıl önce